VVD Drenthe: géén FOC, wél leefbare binnensteden

De VVD Statenfractie is tegen de komst van het Factory Outlet Center (FOC) bij het TT Circuit. En heeft daarmee een ander standpunt dan de VVD Assen. Da’s volgens VVD-Statenlid Ton Serlie niet verwonderlijk: “Wij maken andere afwegingen. Wij voelen ons gehouden aan de Retailagenda voor Drenthe. Daarin staat, dat we kiezen voor versterking van de binnensteden. Niet voor uitbreiding in de buitengebieden.”

Volgens Ton Serlie staat op dit moment in de binnenstad van Assen al 29% van de winkels leeg: “In andere steden en kernen van Drenthe is het niet veel beter. Bijbouwen van meer modewinkels betekent dat er nóg meer leeg komt te staan. Een Fashion Outlet Center is niet innovatief en niet vernieuwend. Het lijkt op gangbare en al bestaande detailhandel. Maar dan buiten de stadsgrenzen. En detailhandel - zelfs al is het een FOC - is een heel onzekere branche geworden.”

 

Ton Serlie: “We hebben in heel Nederland afspraken gemaakt met Minister Kamp. We gaan in elke provincie de vierkante meters winkelvloer netto inkrimpen. In de Provinciale Retail Agenda staat daarom ook dat er geen toename van meters kan komen. Tenzij ze elders worden ingeleverd of er sprake is van unieke en vernieuwende initiatieven. Dat is volgens ons bij het FOC niet aan de orde, dat is toch teveel van hetzelfde.”

 

“Voorstanders putten hoop uit de aanzuigende werking van een FOC. Dat daardoor zoveel extra mensen komen, dat die 20.000 extra vierkante meters op lange termijn de lokale economie positief beïnvloeden. Dat geloof heeft de VVD Statenfractie niet. De trek naar het FOC zal waarschijnlijk een negatieve invloed hebben op de binnenstedelijke leegstandsproblematiek. Bij ons geeft het belang van de leefbare binnenstad de doorslag. Wij denken dat daarvoor de Retailagenda het meest geëigende pad is.”

 

“Wij roepen zowel het College van Assen als van Gedeputeerde Staten op om met een echt vernieuwend, aantrekkelijk en toeristisch initiatief te komen. We willen ruimte geven aan vernieuwing. Aan een zone die in z’n totaliteit een publiekstrekker is. Maar die geen roofbouw pleegt op het centrum van de omliggende plaatsen. We kiezen voor levendige en daardoor leefbare binnensteden. En dus niet voor een extra winkelgebied buiten de binnenstad.”