VVD tegen gekoeieneer van de Provincie

De Provincie Drenthe overweegt de agrarische sector regels op te leggen omtrent de weidegang van koeien. Drentse koeien moeten dan minimaal 120 dagen per jaar 6 uur lang buiten lopen. VVD-Statenlid Jan Luuk Stel: “Wij zijn bepaald niet tegen koeien in de wei. Integendeel. Koeien horen bij het Drentse landschap. Maar om daar nou Provinciale regels voor op te stellen? Daar moet de Provincie zich niet mee gaan bemoeien!”

Volgens Jan Luuk Stel kun je die discussie met een gerust hart aan de boeren zelf overlaten: “Die zijn oud en wijs genoeg. Die zijn daar - samen met de industrie - al intensief mee bezig. Boeren zitten bepaald niet te wachten op nog meer regels vanuit de Overheid. Laat de Sector daar zelf mee komen, dat hoeft helemaal niet dwangmatig te worden opgelegd.”

 

De VVD heeft een broertje dood aan de ongebreidelde regeldrift van de Overheid: “Het leidt tot een woud aan regels, waarvan het grootste gedeelte volstrekt zinloos en contraproductief is. Landbouw en veeteelt gaan daar zwaar onder gebukt. De agrarische sector is zich heel goed bewust van wat er allemaal speelt. En is daar inhoudelijk zeer intensief mee bezig. Daarbij hebben we geen enkele behoefte aan gekoeieneer vanuit de Overheid.”