VVD wil aparte behandeling Drentse Investerings Agenda

De Statenfractie van de VVD vindt de Drentse Investerings Agenda té belangrijk om tegelijk met de Begroting 2018 te behandelen. Statenlid Jan Smits: “Wij willen een aparte behandeling, om uitgebreid stil te kunnen staan bij de effecten en de aandachtspunten. De Investering Agenda mag niet ondersneeuwen in de Begrotingsbehandeling. Het gaat uiteindelijk om een pakket maatregelen waar zo’n 95 miljoen euro mee gemoeid is.”

Belangwekkende investeringen

Dat is althans het gedeelte dat de Provincie ervoor beschikbaar heeft. Voor het resterende gedeelte is men afhankelijk van cofinanciering door projectpartners. Belangwekkende investeringen die de Drentse economie en infrastructuur moeten stimuleren. Zoals snel internet in heel Drenthe, Fietsprovincie nummer 1, Groningen Airport Eelde en Vierkant voor Werk. Jan Smits: “Investeren in de Drentse economie, werkgelegenheid, infrastructuur, bereikbaarheid, energietransitie en aantrekkelijke stadscentra en dorpskernen zijn voor de VVD nu eenmaal heel belangrijk.”

 

Indexering opcenten

Voor de rest heeft de Drentse VVD niets te klagen over de Begroting 2018. Jan Smits: “Hier klinkt heel duidelijk de inbreng van de VVD in door. Het is een aantrekkelijke, evenwichtige begroting. Wij zijn vooral blij dat het is gelukt om de indexering van de Provinciale opcenten binnen de motorrijtuigenbelasting te bevriezen. Althans, voor de duur van deze Collegeperiode. Desondanks blijft Drenthe trieste koploper in de hoogte van de motorrijtuigenbelasting.”

 

Vrije Bestedingsruimte

Wel vroeg de VVD nog even aandacht voor de Risicostorting ten behoeve van de lening voor DEO. De VVD vindt dat de financiering hiervan niet ten laste mag komen van de Vrije Bestedingsruimte. Jan Smits: “Die risicostorting moet ten laste worden gebracht van de Algemene Risicoreserve van de Provincie. Hierdoor zal de Vrije Bestedingsruimte (geld voor nieuwe plannen of onverwachte tegenvallers) toenemen met € 1 miljoen naar in totaal € 2,4 miljoen.