Vlagvertoon in de Statenzaal

Nadat de plenaire zaal van de Tweede Kamer inmiddels is voorzien van een vaderlandse driekleur, vond het VVD het de hoogste tijd om ook de Statenzaal van Drenthe te voorzien van ons nationaal symbool. Gecombineerd met de vlag van Drenthe. Maar dat ging zo maar niet. Daar was een aparte motie met uiteindelijk een nipte meerderheid voor nodig.

VVD-Statenlid Ton Serlie: “We hebben nu een prachtig beeld van de Koning, met bijbehorend gedicht. Maar vlaggen hebben ook nog een andere betekenis. Als symbolen van eenheid en verbondenheid, van onze nationale en provinciale identiteit. Steeds minder mensen in Nederland hebben kennis van onze achtergrond, onze cultuur, ons volkslied. Sterker nog, steeds minder mensen kennen onze eigen Drentse vlag.”

 

Ton Serlie: “Ook in talloze andere - buitenlandse - parlementen wordt de vlag getoond. Als symbool van de Natie of de Provincie. Daarom wilde ik deze symboliek ook doorvoeren in de Drentse Staten. Vlaggen zijn niet alleen van betekenis op dagen waarop we achterom kijken, zoals op 4 en 5 mei. Ze zijn ook van belang op dagen dat we vooruit kijken. Dat zijn de dagen dat we met elkaar in debat gaan, over hoe we gezamenlijk verder willen met Drenthe.”


Uiteindelijk werd een motie met deze strekking met 22 voor en 18 tegen aangenomen. Meer niet eerder dan dat er ook de Europese vlag aan was toegevoegd….