VVD VOORSTANDER VAN MEER SUBSIDIE VOOR SCHAAPSKUDDES

De VVD stemt in met het College-voorstel om de provinciale bijdrage aan de 10 Drentse schaapskuddes-met-herder te verhogen naar € 336.000 euro per jaar. Maar, daar moet het vooralsnog wat de VVD betreft wel bij blijven. Een extra subsidie-aanvraag voor een additionele € 75.000,- vindt de VVD op dit moment een brug te ver. VVD-Statenlid Gea Weerts: “Laten de besturen van de schaapskuddes eerst andere bronnen van inkomsten onderzoeken.”

“De VVD vindt het behouden van de gescheperde schaapskuddes (schaapskuddes met herder) belangrijk voor Drenthe. Voor het toerisme in Drenthe is het uiterst wenselijk dat Drenthe over meerdere schaapskuddes beschikt. Ze vormen een onderdeel van het Drentse cultureel erfgoed. Niet voor niets is de traditie van gescheperde schaapskuddes onlangs officieel toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Ook al omdat schaapskuddes meer en meer worden ingezet voor natuurbeheer. Door het begrazen van heidevelden houden ze deze unieke gebieden in stand.” 

Toch is het voor veel kuddes lastig om financieel gezond te blijven. Daarom vroegen de schaapskuddes gezamenlijk om een extra Provinciale bijdrage van € 75.000,- Gea Weerts: “We begrijpen dat het lastig is om de exploitatie sluitend te krijgen. Maar we zouden graag zien dat ook andere mogelijkheden om inkomsten te genereren benut worden. Zoals het (laten) adopteren van een schaap, het verkopen van wol- en vleesproducten en het bieden van arrangementen aan toeristen of bedrijven.”

Daarnaast vindt de VVD, dat organisaties zoals Natuurmonumenten en het Drents Landschap een bijdrage moeten leveren. Ook zij hebben belang bij schaapskuddes en zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Gea Weerts: “Daarom gaat een verdere verhoging van de Provinciale subsidie op dit moment even te ver.”