NIEUWJAARSBIJEENKOMST: PRATEN MET ELKAAR

De traditionele Nieuwjaarsbijeenkomst van de VVD Drenthe staat, zoals altijd, in het teken van ‘Praten met Elkaar’. Immers, de onderlinge contacten zijn belangrijk binnen de VVD Drenthe. Maar datzelfde thema hadden – zonder het van elkaar te weten – ook de gezamenlijke inleiders gekozen. Misschien wordt dat wel het belangrijkste leitmotiv voor de Drentse VVD in 2016: Praten met Elkaar….

KC-voorzitter Anneli Bouckaert beet het spits af. Door aan te kondigen dat de KC’s van Groningen, Friesland en Drenthe uitgebreid met elkaar praten over de samenvoeging tot 1 Noordelijk VVD-district. Binnen deze VVD Regio Noord zullen ook Afdelingen moeten komen met een omvang groter dan 120 leden. Anneli Bouckaert: “de VVD zal zichzelf opnieuw uit moeten vinden, veel meer een netwerk-organisatie moeten worden. Deze besprekingen zijn nog erg vers en zullen in de loop van 2016 nader worden uitgewerkt.”

Hordelopen

Daarna was het de beurt aan VVD-Tweede Kamerlid Erik Ziengs. Hij deed verslag van de landelijke ontwikkelingen. Erik stelde, dat het in de coalitie met PvdA nog vaak een kwestie is van hordelopen. Maar, dat de hordes tot op dit moment in nauwe samenspraak gehaald worden. En dat is een hele prestatie op zich. Beide partijen praten intensief met elkaar over hoe de belangrijkste ontwikkelingen voor 2016 het hoofd kunnen worden geboden: de hoge werkeloosheid, de problemen in de zorg en vooral de enorme toestroom aan asielzoekers. Erik spoorde de VVD-leden aan om met elkaar en met anderen in gesprek te gaan als de VVD op dit beleid wordt aangesproken.

Komen praten

Daarna was het de beurt aan Willemien Meeuwissen, Voorzitter van de VVD-Statenfractie. Willemien verwees naar het kersverse Jaarverslag, met daarin de belangrijkste wapenfeiten van haar Fractie in het afgelopen jaar: extra aandacht voor breedband internet, het scherpe financiële beleid, de nadruk op economie en werkgelegenheid en de leefbaarheid op het platteland. Maar Willemien gaf vooral aan in 2016 de dialoog met de bevolking van Drenthe aan te willen gaan. De VVD Drenthe wil niet alleen met de leden, maar vooral ook met anderen in gesprek over wat er verbeterd kan worden. Willemien Meeuwissen: “Nodig ons uit, wij willen weten wat er leeft. Vergadering of bijeenkomst? Wij komen graag praten.”

Vechten tegen windmolens

Gedeputeerde Henk Brink sloot de rij van sprekers. De politieke voorman van Drenthe roemde de samenwerking binnen het nieuwe College. Daar wordt op dit moment slagvaardig het meest liberale programma ooit uitgewerkt. Het helpt daarbij enorm, dat de leden binnen de Coalitie goed door één deur kunnen. Dankzij die eensgezindheid worden er flinke stappen gezet. Belangrijk doel is, om van Drenthe de toeristische provincie bij uitstek te maken. Met name Fiets Provincie # 1. Want nóg meer toerisme zorgt voor nóg meer werkgelegenheid, een betere leefbaarheid op het platteland en nog meer geld in het laatje. Ook daar wil de VVD helder in zijn. Rust en natuur zijn van eminent belang. Maar het geld daarvoor moet wel eerst verdiend worden. 

Ook ging Henk Brink in op de actualiteit. Hij wilde een lans breken voor Groningen Airport Eelde: “Laten we er vol voor durven gaan. Niet langer luchtballonnetjes maar echte vliegtuigen. En laten we accepteren dat een luchthaven geld kost. Openbare Wegen en Openbaar Vervoer kosten ook geld. Waarom dan geen luchthaven? We hebben een luchthaven nodig in onze infrastructuur. Al was het alleen maar om grote bedrijven naar het Noorden te krijgen.  Ik wil gaan voor een duurzame luchthaven in een 5 sterren omgeving.

Ook de windmolens ging Henk Brink niet uit de weg. Ze vormen een onmiskenbaar onderdeel van een Duurzaam Drenthe in de toekomst. Naast Bio Based Economy, zonne-energie en biomassa wil Drenthe inzetten op windenergie. Vooral omdat de afspraken daarover nu eenmaal al vastliggen: “Hoe je het ook wendt of keert, die windmolens komen er toch. Verzet je er dan niet langer tegen. Accepteer dat ze er komen. Ga juist met elkaar in gesprek om samen te zoeken naar plekken die het minst belastend zijn. En om samen te zoeken naar manieren om mee te participeren. Om er het meeste voordeel uit te halen.”