VVD vreest tekorten bij sluiting afvalverwerking

Als in 2033 de afvalberging in Wijster dicht gaat, dan blijft de Provincie volgens VVD niet alleen zitten met een berg afval, maar ook met een gat in de begroting. In een zogeheten Nazorgplan legt de Provincie tot aan 2033 heffingen op aan afvalverwerker Attero. Maar financieel specialist van de VVD Jan Smits voorziet dat die heffingen onvoldoende zijn: “Dit kan de Drentse belastingbetaler nog veel geld gaan kosten.”

Alle heffingen aan Attero worden in een pot gestopt. In dat Nazorgfonds moet rond 2033 ruim 21 miljoen euro zitten. En dat fonds moet in 2075 zijn uitgegroeid tot 110 miljoen. Jan Smits “Dat gaan we bij lange na niet halen. De Provincie rekent zich rijk met een rentepercentage van 5%. Nou, dat percentage kon de komende tijd wel eens veel lager komen te liggen. Ik vrees dat de Provincie er fors bij in gaat schieten.

De stortplaats sluit in 2033. Dan draagt Attero het beheer over aan de Provincie. Tot 2033 kan de Provincie Attero aanspreken om geld bij te storten wanneer de feitelijke rendementsgroei achterblijft bij de verwachtingen. Na 2033 staat de Provincie er zelf voor. Daarna moet met een goede beleggingsstrategie die 21 miljoen doorgroeien tot 110 miljoen in 2075. Als dat niet lukt, dan kan de Provincie niemand daarop aanspreken.

Jan Smits: “Je moet als Provincie dit soort risico’s niet willen lopen. Draag die eeuwigdurende zorg over aan het Rijk. Het Rijk heeft veel diepere zakken en kan een dergelijk risico veel beter dragen. Ondertussen moeten de afspraken met Attero nog eens goed tegen het licht worden houden. Bij een lager rendement dan 5% per jaar moeten bestaande afspraken worden opengebroken. Dan moet de spaarpot in 2033 veel hoger zijn dan de nu afgesproken 21 miljoen.”