Erik Ziengs: Minder Regels bij Bestrijding Legionella

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur & Milieu komt grotendeels tegemoet aan het initiatiefvoorstel van VVD Tweede Kamerlid Erik Ziengs op het gebied van legionella-preventie. Dat initiatiefvoorstel komt erop neer, dat in het merendeel van de gevallen de enorme regeldruk bij legionella-preventie omlaag kan. Mits de veiligheid niet in gevaar komt. De huidige overdaad aan regels schiet z’n doel voorbij en jaagt vooral ondernemers in de toeristische en recreatiesector op torenhoge kosten.

Erik Ziengs: “Ik heb voorgesteld om daar waar geen gevaar is voor de volksgezondheid, de enorme berg regels terug te brengen. Vooral bij bungalowparken, campings en hotels. Die ondernemers zien vaak door de bomen het bos niet meer. De regels zijn doorgaans onoverzichtelijk en zinloos. Dat bleek ook uit een rapport van het Adviescollege van de Regering. Er gaan 4 ministeries over legionella-preventie. En het toezicht is in handen van 6 verschillende instanties. Dat moet veranderen.”

 “Voor instellingen als ziekenhuizen en sauna’s kunnen de regels gehandhaafd blijven. Maar voor de meeste bungalowparken, campings en hotels moet die regeldrift zo snel mogelijk afgelopen zijn. De Minister heeft al laten doorschemeren veel te voelen voor een pilot. Daarbij krijgen vooral Toerisme & Recreatie te maken met een sterk verminderde regeldruk. Ook zou er nog maar 1 instantie gaan over de controle op naleving: de Inspectie Leefomgeving & Transport. Maar, dan mag het aantal ziektegevallen ondertussen niet toenemen.” 

De Minister wil daarnaast dat de voorlichting op dit punt sterk wordt verbeterd. Zodat mensen thuis zelf het nodige kunnen doen aan hygiëne en onderhoud. Dat is veel effectiever dan het instellen van regeltjes en verordeningen. Ook bouwbedrijven en installateurs van leidingwatersystemen zullen beter moeten opletten. Ook dat hoeft volgens Erik Ziengs niet met regels en verordeningen afgedwongen te worden: “Met een betere voorlichting aan architecten, installateurs en bouwbedrijven kunnen we al een heel eind komen.”