Drentse Staten met petitie naar Den Haag

Onder grote belangstelling hebben VVD-Statenlid Willemien Meeuwissen en PvdA-Statenlid Ronald Koch een petitie aangeboden aan Voorzitter Barbara Visser (VVD) van de vaste Kamercommissie Veiligheid & Justitie. In naam van alle Fracties in de Drentse Staten, de Groninger Staten en de Gemeenteraden van Noordenveld en Vlagtwedde. De petitie was een hartstochtelijk pleidooi om de gevangenissen – en daarmee de werkgelegenheid - in Veenhuizen en Ter Apel te behouden.

In de petitie werden Kabinet en Vaste Kamercommissie met nadruk gevraagd zich te houden aan eerder gemaakte afspraken. Immers, 2 jaar geleden werd de Grittenborgh in Hoogeveen en 2 Inrichtingen in Veenhuizen gesloten onder voorwaarde dat de werkgelegenheid in de resterende gevangenissen behouden zou blijven. Daarbij werd ook verwezen naar de Motie Albert de Vries. Die houdt in, dat sluiting van Rijksdiensten in dunbevolkte gebieden en regio’s met een eenzijdige economische structuur zoveel mogelijk voorkomen dient te worden. 

 

Ook Commissaris van Koning Jaques Tichelaar woonde de aanbieding bij. Daarnaast waren veel Noordelijke Tweede Kamerleden aanwezig. Waaronder de VVD-Tweede Kamerleden Betty de Boer, Arno Rutte, Aukje de Vries en Erik Ziengs. De VVD heeft al aangekondigd druk uit te gaan oefenen op haar eigen Staatssecretaris Klaas Dijkhoff.


In het Algemeen Overleg dat aansluitend daarop startte, was de publieke tribune tot op de laatste plaats bezet. Met niet alleen Noordelijke politici, maar vooral ook met medewerkers van Noordelijke Penitentiaire Inrichtingen. De petitie en de aanwezigheid maakten indruk. Naar het laat aanzien pikken de alle Tweede Kamerleden met het Gevangeniswezen in portefeuille de boodschap op.