VVD wil verbreding financiering snel internet

De Statenfractie van de VVD heeft alarm geslagen in de provinciale Werkgroep Breedband. Want de meeste particuliere breedband-initiatieven in Drenthe dreigen vast te lopen. Vooral omdat de financiering voor aanleg in de grijze gebieden (waar al een aanbieder actief is) niet rond is te krijgen. En de financiering van die grijze gebieden is wel nodig om het hele plaatje compleet te maken. De VVD wil daarom graag dat de Provincie de financieringsmogelijkheden verruimt. En wel op zeer korte termijn.

VVD-fractievoorzitter Willemien Meeuwissen: “Voor de zogenaamde Witte Gebieden (waar nog helemaal geen snel internet is) kun je voor financiering aankloppen bij de provincie. Maar in de Grijze Gebieden kan dat niet, en blijkt de financiering een probleem. Terwijl ook die Grijze Gebieden nodig zijn om de hele Provincie aangesloten te krijgen. Daarom vinden wij dat de Provincie de mogelijkheden tot financiering moet verbreden. Vele vrijwilligers zijn al maanden of jaren bezig met de voorbereidingen. Nu is het tijd dat er resultaat wordt geboekt. Dat geldt ook voor degenen die hebben aangegeven een aansluiting te willen afnemen. Ook zij wachten soms al heel lang.


Gedeputeerde Jumelet gaf in de werkgroep aan dat hij bezig is met onderzoek naar uitbreiding van de financieringsmogelijkheden. Inmiddels heeft het college hiertoe een voorstel gedaan. Begin juli zullen de Provinciale Staten hier over stemmen. “De nood is hoog, dus er moet nu ingegrepen worden. Laat de Provincie de mogelijkheden tot financiering verbreden. Dan kunnen we snel verder en kan de schop de grond in. Het is in ieders belang om de vaart erin te houden. In de werkgroep kreeg ik bijval van een groot aantal andere fracties. Ik reken daarom op een ruime meerderheid in Provinciale Staten.