VVD tegen komst Factory Outlet Center bij TT Circuit

De Provincie heeft de beslissing over het Factory Outlet Center voor zich uit geschoven. Maar de VVD-fractie wil duidelijkheid scheppen en heeft inmiddels haar standpunt bepaald: de VVD is tegen de komst van het FOC. VVD-fractielid Ton Serlie: “De behoefte aan 20.000 m2 nieuwe ruimte is niet verdedigbaar t.o.v. de leegstand in Drenthe.”

De VVD had daarmee wel een dilemma te overwinnen. Ton Serlie: “De VVD staat voor vrijheid, maar ook voor verantwoordelijkheid. Uiteindelijk heeft die verantwoordelijkheid de doorslag gegeven. In Drenthe staat meer dan 250.000 m2 winkelvloeroppervlakte leeg. Die leegstand doet afbreuk aan het aangezicht en de leefbaarheid van binnensteden en dorpskernen. Wij willen geen kernen zonder levendig centrum.”

De Provinciale VVD gaat hiermee in tegen het standpunt van de VVD Assen. Die zijn voorstander. Ton Serlie: “Het gaat  hierbij niet alleen om de binnenstad van Assen, maar ook om andere binnensteden en dorpskernen. Ook daarvoor dragen wij verantwoordelijkheid. Daarnaast dreigt ook een van de potentiële dragers van het FOC het loodje te leggen. De retail is momenteel nog teveel in beweging.”


Om een FOC te kunnen bouwen is het nodig om de Provinciale Omgevings Verordening aan te passen. Het College besloot onlangs om het voorstel pas ná de zomer voor te leggen aan Provinciale Staten. Maar de VVD Drenthe wil zo lang niet wachten. Na langdurig beraad werd unaniem besloten geen steun te geven. Daarmee lijkt er in de Provinciale Staten geen meerderheid meer te zijn voor de aanleg van een FOC.