VVD: Drenthe moet hippische provincie # 1 worden

De VVD heeft een motie ingediend die ervoor moet zorgen dat de hippische sport in Drenthe wordt gestimuleerd. De motie werd mede ingediend namens 50Plus, D66, PVV en Sterk Lokaal en is inmiddels unaniem aangenomen. VVD-Statenlid Gea Weerts: “Naast fietsen kan paardrijden een belangrijke bijdrage leveren aan Drenthe als Vrijetijds Provincie nr. 1. De hippische sector zorgt voor veel werkgelegenheid, er zijn grote economische belangen mee gemoeid. Daar is veel meer uit te halen.”

Als eerste wil de VVD het ruiterpaden-netwerk op orde brengen. En vooral beter op elkaar laten aansluiten. De VVD dringt aan op een betere samenwerking met gemeenten, het hippisch platform en terreinbeheerders. Er moet een meerjaren-aanpak komen. Gea Weerts: “Dat heeft een stimulerende uitwerking op o.a. de recreatiesector, paardenverblijven, overnachtingen en horeca. Niet alleen voor de recreant van buitenaf, maar ook voor de Drentse paardenliefhebbers en hun bestedingen.”

De VVD wil het College opdragen om de uitkomsten van het BMC-rapport 'Economische Betekenis en Potentie van de Hippische Sector in Drenthe' serieus te nemen en te betrekken bij de uitwerking van toekomstige plannen voor de Vrije Tijds Economie. Gea Weerts: “Dat rapport stamt uit 2015. Het is opdracht van de Provincie uitgevoerd, maar er is tot op heden nog niks mee gedaan. Daarin staan kansen voor de recreatiesector. Die moeten beter benut worden.”

Gea Weerts: “Er is nu weer wat meer financiële ruimte. Er kan dus gericht geïnvesteerd worden in de hippische sector. Nu is het zaak om met andere partijen een uitgewerkt plan te maken en daar de financiering voor te leveren. Immers, dat sluit aan bij het collegeprogramma waarin uitbouw van de recreatie als speerpunt is opgenomen. Zo zet je Drenthe op de kaart als Provincie met ruimte. Geschikt voor een actieve, avontuurlijke vakantie.”