VVD wil minder regels bij aanvraag van subsidies

De VVD-Statenfractie heeft ingestemd met 'De verbeelding van Drenthe', de nieuwe Cultuurnota 2017-2020. Maar heeft daarbij wel met klem aangedrongen op minder administratieve lasten voor gesubsidieerde instellingen. Statenlid Gea Weerts: “De subsidie-aanvragen en de verantwoordings-procedures zijn tijd- en energie-verslindend. Dat moet sneller, effectiever en beter kunnen. Gesubsidieerde instellingen kunnen hun tijd en geld wel beter gebruiken.”

Gea Weerts: “Een eenvoudiger aanvraag- en beoordelingsprocedure moet leiden tot lagere kosten bij de subsidie ontvangende partijen. En kan daarnaast ook leiden tot bezuinigingen in de ambtelijke organisatie. Daarom hebben wij Gedeputeerde Bijl gevraagd ons hierin meer inzage te geven. Dat moet leiden tot een dubbele bezuiniging. En dus tot meer geld voor cultuur. Ieder jaar gaat er ongeveer 15 miljoen naar de Drentse cultuur. Dat is veel geld. Dat moet zoveel mogelijk aan cultuur besteed worden, niet aan ambtenaren.”

De VVD benadrukt overigens de meerwaarde van de Drentse cultuur. Gea Weerts: “Naast een intrinsieke en educatieve waarde is er ook een economische waarde. Cultuur wordt steeds meer erkend als middel om de economische vitaliteit van Drenthe te versterken.“

De nieuwe Cultuurnota voorziet in extra investeringen in de museale parels van Drenthe. Zoals het Drents museum, het Herinneringscentrum Westerbork, Museum de Buitenplaats en de Koloniën van Weldadigheid. Maar ook is er meer ruimte voor grootschalige evenementen en festivals. Die hebben een belangrijke economische spin off voor Drenthe.