VVD-Inkoopmotie eindelijk in uitvoering

Bijna een jaar geleden diende de VVD Drenthe een motie in tot aanscherping van het Provinciale inkoopbeleid. Door die motie – die destijds breed gesteund werd – moesten Drentse en regionale ondernemers meer kans krijgen op opdrachten vanuit de Provincie. Gedeputeerde Staten hebben nu aangegeven deze motie ook daadwerkelijk in uitvoering te gaan nemen.

De Provincie gaat haar inkoopbeleid zodanig aanpassen, dat bij meervoudig onderhandse offerteaanvragen 2 geschikte Drentse en/of regionale
 partijen worden uitgenodigd. Enkelvoudige opdrachten worden zelfs bij voorkeur gegund aan geschikte Drentse en/of regionale partijen. Daarbij wordt echter wel de inkoopsamenwerking met de Provincie Groningen in acht genomen. Evenals de ruimte die in de Aanbestedingswet 2012 wordt geboden.

 

Fractievoorzitter Willemien Meeuwissen: “De Provincie wil de nadruk blijven leggen op regionale ondernemers in plaats van alleen Drentse ondernemers. Daarmee wordt voorkomen dat ook andere Overheden vergelijkbare maatregelen gaan treffen. Immers, dat zou dan weer nadelig kunnen uitpakken voor het Drentse bedrijfsleven. Want het is wel van belang dat met deze maatregel de Drentse werkgelegenheid gediend wordt.”


De Provincie heeft aangegeven de maatregel na 1 jaar te willen evalueren. Dan gaat er kritisch gekeken worden of het veranderde inkoopbeleid ook daadwerkelijk heeft geleid tot een toename in inkoopopdrachten aan Drentse en/of regionale ondernemers.