VVD groot voorstander van Provinciale Natuurbescherming

Drenthe heeft een belangrijke stap gezet op weg naar decentralisatie van de – voorheen – Landelijke Natuurbescherming. Er komt nu een Drentse Fauna Beheer Eenheid. Daarin zijn natuurbeschermers, landeigenaren, jagers en landbouworganisaties evenredig vertegenwoordigd. Zij nemen gezamenlijk besluiten omtrent het faunabeheer in Drenthe.

VVD-Statenlid Jan Luuk Stel: “De instelling en samenstelling van het Bestuur vergde nogal wat evenwichtskunst. Nu zijn alle betrokkenen evenredig vertegenwoordigd. Dat zorgt voor draagvlak en balans. Er was ook nog een voorstel om de Drentse Boermarken een plek in het Bestuur te gunnen. De VVD draagt de Boermarken een warm hart toe. Maar de VVD vindt, dat het Bestuur de verdeling der plekken toch vooral zelf moet bepalen. Daar hebben wij alle vertrouwen in.”

 

Jan Luuk Stel: “ In Drenthe speelt bijvoorbeeld de overlast van roeken en steenmarters. Dat moet je provinciaal regelen, niet landelijk. Deze decentralisatie maakt het mogelijk om per Provincie specifieke maatregelen te nemen. Maatwerk in maatregelen die hier nodig zijn. Dat maakt het eenvoudiger om eventuele schadeoverlast effectief aan te pakken. Door bijvoorbeeld voor bepaalde diersoorten ontheffing te verlenen om ze te kunnen bestrijden wanneer de overlast/schade te groot wordt. Daarnaast krijgen we als Provincie meer grip op de regionale omstandigheden.”

 

Voor de decentralisatie moest de Provinciale Omgevings Vergunning (POV) worden aangepast. Jan Luuk Stel: “Er zijn hierbij geen extra regels toegevoegd bovenop de landelijke regels. Voor ons is dat een heel belangrijk uitgangspunt. Regels hebben we immers al genoeg."