Tweede Kamerlid Helma Lodders bezoekt Boerderijwinkel in Ruinen

“Dit is wat we nodig hebben”, vond VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders tijdens haar werkbezoek aan ’t Vershuus in Ruinen, “nieuwe initiatieven en samenwerking. Nieuwe manieren om betere kwaliteit sneller bij de consument te krijgen. Waarbij mensen weer rechtstreeks kennis kunnen maken met verse landbouwproducten. Wij als politiek hebben ervoor te zorgen dat beperkende regels op dat punt worden weggenomen.”

Zonder tussenkomst

In ’t Vershuus in Ruinen werken sinds kort 3 landbouwbedrijven samen voor de afzet van hun producten: een zelfkazend melkveebedrijf, een groente- en fruitteler en een pluimveebedrijf. Door een eigen winkel te starten krijgt de consument zonder tussenkomst van derden eerlijke en heerlijke verse producten aangeboden. En daar wordt zeer veel gebruik van gemaakt. ’t Vershuus heeft in haar korte bestaan over belangstelling niet te klagen.

 

Zinloze regelgeving

Helma Lodders is in de Tweede Kamer de VVD-woordvoerder Landbouw. En in die hoedanigheid zeer geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen: “Boerderijwinkels zijn enorm in opkomst. Rechtstreeks van de producent naar de consument. Vers, waarbij de herkomst bekend is, dat wil de consument. Maar er is nog teveel zinloze regelgeving die dat in de weg staat.”

 

Precisielandbouw

Eerder die dag bracht Helma Lodders op uitnodiging van LTO Noord een werkbezoek aan HLB in Wijster. Daar wordt veel onderzoek gedaan aan plant- en bodemgezondheid en precisielandbouw. Gericht op het behalen van maximale  resultaten met de minimale inzet van bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Daarna werd ook nog een bezoek gebracht aan Agraservice Lindenhols in Zuidwolde. De loonwerker en akkerbouwer die zelf nieuwe toepassingen ontwikkelde voor het gebruik van koolzaad. Zoals biologische bestrijdingsmiddelen en groene brandstof.

 

Positief daglicht

Helma Lodders: “Er vinden binnen de agrarische sector fantastische ontwikkelingen plaats. Daar wil ik meer aandacht voor vragen. De sector is voortdurend bezig zichzelf te vernieuwen. Daar moet de politiek zoveel mogelijk bij helpen en ondersteunen. Door in ieder geval de beperkingen zoveel mogelijk weg te nemen. Daarnaast mag de agrarische sector best wel eens wat meer in een positief zonnetje worden gezet.”