VVD wil zorgvuldigheid, geen tribunaal bij WMD

De Statenfractie van de VVD is geen voorstander van volledige openheid van alle stukken in het onverkwikkelijke Indonesië-dossier van de Water Maatschappij Drenthe (WMD). VVD-Fractielid Jan Smits: “We willen de onderste steen boven hebben. En we willen degenen die er een puinhoop van hebben gemaakt ter verantwoording roepen. Maar we willen niet, zoals de PVV en D66, een heksenjacht of een volkstribunaal.”

Jan Smits wil voorlopig delen van het dossier nog even onder de pet houden: “Vooral om een eventueel strafrechtelijk onderzoek niet in de weg te staan. Want wij willen dat als er aanleiding toe is, ook strafvervolging kan worden ingesteld. Wij willen zo’n onderzoek niet op voorhand frustreren. Daarna kunnen, wat de VVD betreft, alle stukken in de openbaarheid. Maar eerst moet het recht z’n beloop hebben.”

 

Zooitje

Jan Smits: “Zowel de Raad van Bestuur als de Raad van Toezicht hebben er een zooitje van gemaakt. Daarbij had  het Bestuur de Commissarissen veel eerder en veel beter moeten informeren over de mogelijke risico’s. Maar, de Commissarissen hadden zich op hun beurt veel actiever en kritischer moeten opstellen. Zij hadden daarin een eigen verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld door actief bij de accountant te informeren.

 

Oud-Commissaris

Jan Smits vindt dat het optreden van de inmiddels oud-Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar ook de nodige vragen oproept: “Ook hij was waarschijnlijk niet buiten schot gebleven. Hij had de strijdigheid van zijn posities als voorzitter van de Stichting Waterprojecten Oost-Indonesië (SWOI) en CdK moeten inzien. En zich tijdig moeten terugtrekken als voorzitter.”

 

Zorgvuldige Rechtsgang

De VVD noemt de roep om volledige openbaarmaking door D66 en de PVV onnodig en naïef: “Het koste wat het kost vast houden aan openbaarmaking staat een zorgvuldige rechtsgang in de weg. De PVV gaat daarbij opportunistisch en populistisch te werk. Daarmee bepleit men in feite een volkstribunaal. Daar doen wij niet aan mee. Wanneer de wet is overtreden, moet dat gevolgen hebben. Maar dan wel in de rechtszaal.”