Willemien Meeuwissen spreekt op Bevrijdingsfestival

Willemien Meeuwissen hield op het Bevrijdingsfestival Drenthe de 5-voor-5 toespraak. Het was een korte, maar daarom juist krachtige toespraak. Voor een deel gebaseerd op eigen ervaring: haar moeder en grootmoeder hebben in de oorlog in een Jappenkamp gezeten. Maar voor een ander deel ook een diepgeworteld en welgemeend appel op vrijheid en democratie.

Een hartstochtelijk pleidooi om onze vrijheid op waarde te schatten. Om daar niet te lichtvoetig mee om te gaan en samen die vrijheid te bewaken. De onvrijheid heeft haar oma getekend voor het leven. En daarmee een grote invloed gehad op haar leven. Woorden die bleven hangen bij de feestende menigte. 

 

Willemien: “Onze vrijheid is zo vanzelfsprekend. Vrijheid om te zijn wie je bent. Vrijheid om te zeggen wat je denkt. Vrijheid om je eigen leven te leiden. Die vrijheid moeten we samen bewaken. Zodat jij je mening kan geven. Dat je mag kiezen voor de politieke partij van jouw voorkeur. Dat je mag kiezen wat je gelooft. En dat je in vrijheid hand in hand kan lopen met wie jij wil. Onze overgrootouders, opa's en oma's vochten voor onze vrijheid. Dat deden ze niet voor niets. Voor die vrijheid én democratie moeten jij en ik moeite doen. En blijven doen. Geef de vrijheid door!

Zet cookies aan om de video te tonen.