Bundeling breedband-initiatieven

De VVD wil dat de Provincie zich sterker richt op het samengaan van de bestaande kleine breedband-initiatieven. Tot nu toe werden initiatieven op verzoek door de provincie ondersteund met informatie. Maar de stap naar samengaan met anderen is voor veel initiatieven nog groot en complex.

Willemien Meeuwissen: “Er wordt op het gebied van snel internet overal keihard gewerkt. Er zijn nu 33 initiatieven waar vrijwilligers proberen de 24.500 huizen en bedrijven in Drenthe zonder snel internet aangesloten te krijgen. Maar de meeste van deze initiatieven zijn te klein om een goede organisatie en een rendabele business case neer te zetten.”

 

De VVD komt, samen met het CDA, met een motie waarin het College wordt gevraagd om een zwaardere inzet op het ontzorgen van deze initiatieven. Er is al een technologisch ontwerp in de maak, dat heel Drenthe afdekt. Daarnaast zou er nu ook een juridische constructie beschikbaar moeten komen. Waarop lokale initiatieven eenvoudig kunnen aanhaken om op te schalen. Zodat zij zich kunnen richten op vraagbundeling.

 

VVD-Fractievoorzitter Willemien Meeuwissen: ‘Want dat kunnen de lokale vrijwilligers als de beste. Er is de afgelopen jaren door hen ongelooflijk hard gewerkt. Ook het College heeft de realisatie van snel internet hoog op de agenda staan. Ambtenaren en het Platform Verbind Drenthe doen hun uiterste best en er is al veel uitgezocht en gerealiseerd. Maar nu wordt het tijd dat de Provincie de kleinere lokale initiatieven ook juridisch-organisatorisch te hulp schiet.”

 

“We willen met elkaar dat er binnen 2 jaar overal in Drenthe snel internet beschikbaar is. Nou, dan moet er nog wel wat gebeuren. Veel initiatieven weten na een beginperiode niet goed welke vervolgstappen ze moeten zetten. Of welke keuzes ze moeten maken. Waardoor het geheel na een enthousiaste start stagneert en mensen dreigen af te haken.”

“Wij willen dat de Provincie naast haar faciliterende en adviserende rol ook juridische ondersteuning biedt. Door het aansluiten bij een groter initiatief te vergemakkelijken en de voorwaarden voor financiering aan te scherpen. Beiden gericht op de opschaling. Maar ook met geschikte 

(markt)partijen te onderzoeken hoe dit het beste kan worden vormgegeven. Want de meeste van de huidige 33 initiatieven zijn - op enkele uitzonderingen na- te klein om de aanleg en exploitatie van breedband te realiseren. Ondanks de inzet van vele gemotiveerde vrijwilligers.”