Verdubbeling N34 mag wat kosten

De VVD Drenthe is vóór een verdubbeling van de N34, zelfs als daarvoor de provinciale opcenten verhoogd moeten worden. En dat wil wat zeggen. Want de VVD heeft zich altijd fel verzet tegen elke verhoging van de opcenten. Maar Fractievoorzitter Willemien Meeuwissen wil veiligheid en bereikbaarheid voorrang geven: “Er gebeuren veel ongelukken op deze weg. Die willen we graag zoveel mogelijk voorkomen.”

De N34 is de tweebaansweg van Groningen naar Emmen. Afgelopen week vielen daar opnieuw 2 dodelijke slachtoffers. Willemien Meeuwissen: “We hebben het afgelopen najaar gevraagd om te onderzoeken of de N34 verdubbeld kan worden. Is het niet voor de veiligheid, dan wel voor de bereikbaarheid. Beide zijn voor de VVD van doorslaggevend belang. Daarvoor is eventueel de opheffing van de bevriezing van de Provinciale opcenten bespreekbaar. Dat betekent een extra bedrag voor de autobezitter van 5 á 10 euro per jaar. Al zijn we in Drenthe nu al trieste koploper in motorrijtuigenbelasting.”

 

Het onderzoek is inmiddels bijna klaar. Volgende week verschijnt het rapport waarin verschillende mogelijkheden op een rijtje worden gezet, met de kosten erbij. “We gaan dit rapport goed bestuderen. En dan een afweging maken." Volgens de VVD mogen de kosten van het autobezit niet de pan uitrijzen. Immers, in Drenthe kun je nu eenmaal niet zo gemakkelijk zonder auto. Maar de veiligheid en de bereikbaarheid moeten ook gegarandeerd worden. Willemien: “We moeten het slim aanpakken. Volgens de VVD is een verdubbeling van de N34 haalbaar en betaalbaar. Dat hoeft niet in één keer, kan ook in stappen. Of eerst alleen op bepaalde weggedeeltes, bijvoorbeeld met inhaalstroken.”