Regeerakkoord biedt grote mogelijkheden

Terwijl de jubeltonen over het nieuwe regeerakkoord langzaam wegsterven, houdt de VVD Statenfractie de gemaakte afspraken ook nog even tegen het licht. Om kritisch te kijken waar de Provincie Drenthe de komende 4 jaar mee te maken gaat krijgen. Fractievoorzitter Willemien Meeuwissen ziet grote mogelijkheden.

Willemien: “Een mooi Regeerakkoord, met tal van maatregelen waar we van kunnen profiteren. Vooral op het gebied van Economie en Innovatie. daar liggen kansen, maar dan moeten we ze wel pakken. Wet- en regelgeving wordt gemoderniseerd, zodat bedrijven kunnen inspelen op maatschappelijke en technologische veranderingen. We horen nu vaak klachten van bedrijven, bijvoorbeeld dat ze een afvalstof niet als grondstof mogen gebruiken maar verplicht moeten afvoeren. Dit oplossen kan onze ondernemers echt verder helpen.”

 

Innovatie

“Ook de lagere regeldruk en de mindere administratieve lasten klinken ons als muziek in de oren. Daarnaast komt er meer ruimte voor innovaties. Zoals testlocaties voor drones, bij bijvoorbeeld GAE. Ook komt er extra ruimte voor experimenten in krimpregio’s. En er wordt meer geïnvesteerd in techniekonderwijs. Binnen het topsectorenbeleid wordt extra focus gelegd op o.a. energietransitie en landbouw. Dat biedt kansen voor Drenthe, want we zijn ijzersterk in deze sectoren.”

MKB
“Het MKB is de motor van de Drentse economie. De VVD-fractie is verheugd dat het nieuwe kabinet daar vol op inzet. Met meer innovatiekredieten, aangepast ontslagrecht, en aanbestedingen van de Overheid die beter toegankelijk worden voor het MKB. Start-ups vanuit het onderwijs worden gestimuleerd, net als publiek-private samenwerking met het MKB. Voor jonge boeren komt er een bedrijfsovernamefonds.”

Mobiliteit
“Ook mooi: er gaan meer treinen rijden tussen Zwolle en Groningen. Er komt extra geld voor het veiliger maken van de Provinciale wegen. Dat kunnen we goed gebruiken voor de N34. Ook komt er geld voor het aanpakken van knelpunten op de A28. En, voor Drenthe heel belangrijk: het Rijk draagt bij aan het verbeteren van de fiets-infrastructuur!”

Werkgelegenheid en Veiligheid
“Zowel de Rechtbank in Assen als de Gevangenissen in Veenhuizen blijven open.
Als VVD-fractie hebben we ons hier hard voor gemaakt. Goed dat we de beide instanties in Drenthe kunnen behouden. Extra geld voor politieagenten en rechercheurs zal er ook in onze Provincie toe leiden dat er meer misdrijven opgelost kunnen worden. Dat vinden wij belangrijk. Onze inwoners moeten zich veilig kunnen voelen, thuis en op straat. Inwoners krijgen de Right to Challenge: de mogelijkheid om taken van de overheid zelf ter hand te nemen, als ze dit beter en goedkoper kunnen. De VVD-Statenfractie vindt dit een uitstekende ontwikkeling.”

 

Fonds Aardgasbaten

En dan, ter afsluiting: “Er komt een fonds voor de Regio waarin jaarlijks 2,5 % van de aardgasbaten gestort wordt. In 2018 is dat 50 miljoen euro. Dit geld wordt besteed aan investeringen in economie en leefbaarheid. Omdat ook een deel van Drenthe tot het gaswinningsgebied behoort, nemen wij aan dat een deel van dit geld ook besteed zal worden aan investeringen in de betreffende gebieden in Drenthe. We willen dit graag door het College bevestigd zien. 

 

Het Regeerakkoord heeft als titel ‘Vertrouwen in de Toekomst’. Daar is wat mij betreft alle aanleiding toe. Ook voor de inwoners van Drenthe.”