Werkbezoek Permanente Bewoning Recreatieparken

In Drenthe is de problematiek van de permanente bewoning van recreatieparken uiterst actueel. Nu meer dan ooit. Daarnaast is onlangs het Rapport ‘Vitaliteit Verblijfsrecreatie Drenthe’ verschenen. Vandaar dat de VVD Statenfractie, samen met de VVD-fractie Coevorden, een werkbezoek bracht aan het Bungalowpark Ermerzand in Erm. Een park in het Rode Kwadrant, volgens het Rapport. Hetgeen wil zeggen dat het recreatieve perspectief ‘te wensen overlaat’.

Op Ermerzand hebben bewoners het heft in eigen hand genomen en inmiddels een eigen Coöperatie opgericht. Die Coöperatie Ermer Loo bestaat als sinds 2013. Zij wil op het park een zorgzame mini-samenleving creëren. Door gezamenlijk diensten en faciliteiten te ontwikkelen waardoor aangesloten leden langer op het park kunnen blijven wonen. En op die manier permanente bewoning op het park mogelijk te maken. Ermerzand beschikt over 195 bungalows, een groot deel daarvan wordt – vaak ook legaal - permanent bewoond.

 

Ermerzand bestaat sinds 1973 en de oudste bungalow is gebouwd in 1974. Het park is gedateerd. Daarom zocht men naar mogelijkheden om er een nieuwe impuls aan te geven. Door de Coöperatie wordt de onderlinge samenwerking van bewoners vergroot. Samen wordt gewerkt aan ‘Noaberschap Nieuwe Stijl’, waar alle bewoners van profiteren. Voorwaarde daarbij is, dat diensten zonder financiële bijdrage, op basis van wederkerigheid worden uitgewisseld

 

De VVD is, zoals bekend, grote voorstander van verruiming van de mogelijkheid voor permanente bewoning op recreatieparken. Verantwoordelijk Statenlid Ton Serlie: “Maak mensen zelf verantwoordelijk voor de manier waarop ze willen wonen en hun welzijn vorm willen geven. Daar moet de overheid van afblijven. Gelukkig wordt er door de gemeente Coevorden – in afwachting van de Provinciale discussie over Permanente Bewoning - niet streng gehandhaafd.”

 

“Laat het initiatief van de Coöperatie een kansrijk pilotproject worden voor leefbaar en vitaal wonen. Een pilotproject dat bovendien ‘uitgerold’ kan worden naar andere gemeenten. De VVD is positief over dit project en houdt de ontwikkelingen hieromtrent goed in de gaten. Neem angst en onzekerheid weg bij oudere bewoners, zorg dat ze door de Gemeente niet van het park worden gestuurd.”

 

Ton Serlie: “Er is geen enkele strijd tussen permanente bewoners en recreatieve bewoners. De sfeer is goed. Het doel van de Coöperatie kent een groot draagvlak onder alle eigenaren en bewoners van het park.” Daarnaast neemt de behoefte aan aangepaste woningen snel toe. Daarom gaat de Coöperatie nieuwe bewoners ondersteunen met het opknappen van hun bungalow zodat deze geschikt is voor levensloop-bestendig wonen.

Zet cookies aan om de video te tonen.