Noord-Nederland als Topregio voor Groene Energie Innovatie

Tijdens de Begrotingsbehandeling heeft VVD-Fractievoorzitter Willemien Meeuwissen het College opgeroepen om nog meer werk te maken van nieuwe, groene energietechnologieën. Willemien: “Het nieuwe kabinet wil jaarlijks 300 miljoen beschikbaar stellen voor Klimaat en Groene Energietransitie. Daar ligt een gouden kans voor Noord-Nederland.

Volgens de VVD heeft het Noorden de allerbeste uitgangspositie om de Top Regio te zijn in Groene Energie-innovatie. Vooral als we ook Groningen en Friesland erbij betrekken. Willemien: “Samen hebben we de expertise én de motivatie, de voorsprong én de ervaring, de bedrijven én de opleidingen, de mensen én – als we slim zijn - straks ook de middelen. Dus ik zou zeggen: waar wachten we op?

 

De VVD doelt op het verder brengen van innovaties: het inrichten van beleid, het opbouwen van expertise en het uitvoeren van proefprojecten. Zoals technieken voor super energiezuinige woningen, groene waterstof, gebruik van industriële restwarmte van de industrie, nieuwe manieren van energie-opslag, en mogelijkheden voor innovatieve proeftuinen. Maar ook een nieuw stelsel voor het decentraal opwekken van energie. Inclusief een nieuwe manier om kosten te verrekenen met de bijbehorende fiscale voordelen. 

 

Willemien: “Het nieuwe Kabinet zoekt daarvoor partners. Laten wij in het Noorden zo’n partner zijn. Samen met het bedrijfsleven, andere overheden en opleidingsinstituten. Om zo Nederland verder te brengen en minder afhankelijk te worden van olie-exporterende landen en van het Groninger aardgas. Om voorop te lopen in nieuwe innovatieve technologieën. En natuurlijk ook om zo de werkgelegenheid in het Noorden een flinke zet geven…..”