VVD: Drenthe moet grenzeloos denken

De VVD-fractie heeft Gedeputeerde Staten opgeroepen wat verder te kijken dan de provinciegrens, om over de provinciegrenzen heen te denken. Want de Drentse economie houdt niet op bij de provinciegrens. En dan niet zozeer in de richting van Europa of het Westen. VVD-Statenlid Paul Moltmaker: “De blik dient vooral naar het Oosten gericht te worden. Want daar ligt voor Drenthe een interessante afzetmarkt. Maar ook een interessante arbeidsmarkt.”

Paul Moltmaker: “Wij maken ons in regionaal verband sterk naar Europa. Maar als grensregio hebben wij de blik te weinig naar Duitsland gericht. Drenthe krijgt wat de VVD betreft onvoldoende mee van de economische opleving. Daar kunnen wij een steentje aan bijdragen door onze inspanningen richting Duitsland te bundelen. Goeie buren zijn beter dan verre vrienden…..”

 

Paul Moltmaker doelde daarmee op de Duitslandagenda waar Provinciale Staten een beslissing over moest nemen: “Dan hebben we het over de ambities die we in het Collegeprogramma hebben neergelegd over de grensoverschrijdende samenwerking. Die voorzien in het creëren van kansen voor ondernemende initiatieven, het bevorderen van de bereikbaarheid, mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, te spreken en te begrijpen in culturele uitingen. Eigenlijk simpelweg door elkaars taal te leren spreken.”

 

De VVD wil de inspanningen op het gebied van grensoverschrijdend studeren, grensoverschrijdend werken, grensoverschrijdend ondernemen opvoeren. Paul Moltmaker: “We moeten onze kwaliteiten in de etalage zetten. Het is niet alleen halen, maar ook brengen. Om effectief samen te kunnen werken moet je elkaar kunnen opzoeken, maar ook begrijpen. Daarom hechten wij veel waarde aan de beleidsdoelen die worden beschreven onder het kopje taal en cultuur: vergroten van de kennis van de buurtaal en bevorderen van bewustzijn van de verschillende culturen.”