VVD: investeren in Vliegveld Hoogeveen

De VVD Hoogeveen en de VVD Drenthe zijn grote voorstanders van forse investeringen in Vliegveld Hoogeveen. Want het gebruik ervan zou in de komende jaren wel eens verdubbeld kunnen worden. Niet alleen met vliegverkeer, maar in toenemende mate ook met parachutespringen en drone verkeer. Dat bleek tijdens een werkbezoek van de VVD Hoogeveen en de VVD Drenthe.

VVD-Gedeputeerde Henk Brink: “Hoogeveen wordt steeds interessanter als alternatief voor vliegvelden als Teuge en Lelystad. Daar wordt het voor recreanten steeds ingewikkelder en duurder om hun sport uit te oefenen. In Hoogeveen neemt het aantal parachutesprongen en stalling van historische vliegtuigen nu al toe. Ik ben benieuwd naar de plannen van de luchthaven. Plannen die zorgen voor nieuwe economische en toeristische impulsen juich ik van harte toe. Meer gebruik van het vliegveld is goed. Vooral als het direct en indirect banen oplevert.”

 

De delegatie bestond naast Gedeputeerde Henk Brink en leden van de VVD Statenfractie ook uit Egbert Swiers (Omni Drones Academy) en Berend Takens (Dronepiloot). Gastheer was VVD Fractievoorzitter in Hoogeveen Mark Strolenberg. Ze werden welkom geheten door het voltallige Vliegveld Bestuur en Luchthavenmeester Freek Dijkstra. Mark Strolenberg: ”Hoogeveen is voor parachutisten zeer interessant. Hier geldt geen hoogte-begrenzing. Daardoor kan tot wel 15.000 voet gesprongen worden. Dit is voor parachutisten ideaal, ze zijn daardoor langer in de lucht.”

 

Daarnaast ziet de VVD economische kansen in de ontwikkeling als knooppunt van transport met drones. Dat gaat in de toekomst steeds actueler worden. Egbert Swiers: “Denk maar aan de landbouw en de inspectie van windmolens. Nu al worden er proeven gedaan met de bezorging van medicijnen vanaf het vaste land naar de Waddeneilanden. Hoogeveen is als locatie zeer geschikt, omdat er minder commercieel vliegverkeer is.”

 

Daarop volgde een kleine drone-demonstratie door Berend Takens uit Pesse. Hij heeft zich als voormalig melkveeboer gespecialiseerd als drone-piloot in de precisielandbouw. Tijdens een vlucht over een akker kan Takens met sensoren allerlei metingen doen. Hij kan bijvoorbeeld de stikstofbehoefte snel en inzichtelijk in kaart brengen.