Zware VVD-delegatie naar Veenhuizen

Op maandag 2 juli brachten de VVD-Tweede Kamerleden Foort van Oosten (Justitie) en Arno Rutte (Veiligheid) een uitgebreid werkbezoek aan Veenhuizen. Zij werden daarbij vergezeld door Gedeputeerde Henk Brink en VVD-Statenlid Jan Smits. Er werd een uitgebreid bezoek gebracht aan de inrichtingen Esserheem, Groot Bankenbos en Norgerhaven.

Bij het bezoek stond niet zozeer de vraag centraal of de gevangenissen wel open zouden blijven. Want daar heeft VVD-minister Sander Dekker inmiddels positief op beschikt. Het gezelschap was vooral geïnteresseerd in de kwaliteit van de opvang en de mogelijkheden tot resocialisatie. Henk Brink: “Wij bieden de gevangen betere omstandigheden om later succesvol terug te keren in de Maatschappij.”

 

Daarop aansluitend Foort van Oosten: “Veenhuizen heeft goed functionerende inrichtingen. Met personeel dat met respect en met veel zorg naar de gedetineerden kijkt. Waarbij er echt werk wordt gemaakt van de terugkeer in de samenleving. Zodat gedetineerden niet opnieuw slachtoffers gaat maken. Dat is voor de VVD het belangrijkste, Nederland moet veiliger worden. Vanuit de gevangenissen moet gewerkt worden aan het voorkomen van recidive.”

 

Het Groninger VVD-Kamerlid Arno Rutte daarop: “Het zijn unieke gevangenissen. Typisch Noordelijk: personeel blijft rustig, daardoor blijven de gevangen rustig. Daar mogen we in het Noorden best wel een beetje trots zijn. VVD-Statenlid jan Smits kwam toch nog even terug op het behoud van de gevangenissen voor Drenthe: “De kwaliteit van de gevangenissen in Veenhuizen is echt pico bello geregeld. Dat heeft een rol gespeeld bij het openhouden van deze gevangenissen.

 

En dat moet volgens de VVD Statenfractie ook zo blijven. Jan Smits: “Want met deze gevangenissen zijn bij elkaar meer van 1000 banen gemoeid. En waar vind je zo snel ander werk in deze regio? Gevangenissen in Veenhuizen zijn goed voor het personeel, goed voor de werkgelegenheid én goed voor de gevangenen die hier hun straf uitzitten.”

Zet cookies aan om de video te tonen.