VVD: LANDBOUW EN NATUUR GAAN GOED SAMEN

Op woensdag 26 september ging de VVD-Statenfractie op werkbezoek bij Melkveebedrijf Benning in Lheebroek. Aan de ene kant een typisch familiebedrijf met Educatieboerderij. Maar aan de andere kant een hypermodern en duurzaam melkveebedrijf met 350 koeien en 200 stuk jongvee. Statenlid Jan Luuk Stel: “Moderne en duurzame boerenbedrijven hebben de toekomst. En gaan heel goed samen met de natuur.”

De VVD was hier op uitnodiging en initiatief van LTO Noord. Het steekt ook de VVD dat boeren al snel de beschuldigende vinger krijgen toegestoken als er iets niet goed gaat in de natuur. Jan Luuk Stel: “Iedereen heeft de mond vol over stikstof-depositie (neerslag). En zien koeien als grote boosdoeners. Maar stikstof komt toch echt overwaaien van de industrie en het transport. De boer laat zich de spreekwoordelijke kaas van het brood eten.”

 

Daar kon Jan Bloemerts van LTO Noord het alleen maar mee eens zijn. En daar gaf het boerenbedrijf van Martin en Dorien Benning ook alle aanleiding toe. Het bedrijf beschikt over een eigen biovergister en levert daarmee niet alleen melk maar ook biogas aan de Friesland Campina in Beilen. Daarnaast hebben ze zonnepanelen op het immense dak. Het is een mooi en modern bedrijf, waar veeteelt, energie en educatie goed bij elkaar komen.

 

Jan Luuk: “Dit bedrijf zet zich enorm in voor duurzaamheid en natuurlijk evenwicht. Maar gaat ondertussen zwaar gebukt onder allerlei zinloze regels en voorschriften. Zowel landelijk als provinciaal. Zij helpen de Provincie om de natuurdoelstellingen te halen. Nu moet de Provincie maar eens helpen om de agrarische doelstellingen te halen. Zulke innoverende boerenbedrijven moeten we ondersteunen en stimuleren, niet nodeloos tegenwerken. Hier wordt elke dag opnieuw bewezen dat boer en natuur prima samengaan.”