VVD Drenthe tevreden over coalitie akkoord

VVD Drenthe heeft samen met PvdA, CDA, GroenLinks en de ChristenUnie voor de periode 2019-2023 een coalitieakkoord gesloten. Dat wordt ‪op woensdag 29 mei aan de provinciale staten gepresenteerd. Dan zal ook Henk Brink weer benoemd worden als gedeputeerde. Zijn plek in de fractie wordt ingevuld door Karin Zwaan uit Zwinderen (Coevorden).

Namens de VVD onderhandelden Willemien Meeuwissen en Henk Brink met de andere beoogde coalitiepartijen. De fractie is tevreden over het bereikte coalitieakkoord. De ambitie van Drenthe blijft onverminderd groot. En veel voor de VVD belangrijke punten zijn opgenomen in het akkoord, dat de titel ‘Drenthe mooi voor elkaar!’ draagt.

Economie en mobiliteit
Fractievoorzitter Willemien Meeuwissen somt op: “We zetten in Drenthe in op de ondersteuning van de economie. We willen ondernemers in het MKB en de vrijetijdsbranche faciliteren. Voor de landbouw heel belangrijk: er komen geen provinciale regels bovenop Haagse en Brusselse regels.
Daarnaast verbeteren we de bereikbaarheid van Drenthe. We verdubbelen de N34 gedeeltelijk, het knelpunt bij Gieten wordt aangepakt en de afgesproken ondersteuning van de luchthaven Eelde loopt door. Maar ook willen we voor Drenthe goed openbaar vervoer houden, waarbij we actief op zoek gaan naar creatieve, innovatieve vormen van mobiliteit.”

Lage belastingen en evenementen
Willemien is daarnaast blij dat de opcenten gelijk blijven, ook wordt geen inflatiecorrectie toegepast. "We ondersteunen verder de ontwikkeling van sterke binnensteden en een vitaal platteland. We vinden het belangrijk dat culturele en sportieve evenementen worden ondersteund. Niet alleen de grote evenementen, maar zeker ook de regionale, waarbij veel enthousiaste vrijwilligers zich volop inzetten.”

 Realistische energietransitie
De fractievoorzitter van de VVD is duidelijk over de energietransitie in Drenthe: “Die zetten we voort. Wij vinden het net als de andere vier partijen belangrijk dat we hierin stappen zetten. Waarbij we wel hebben afgesproken daarbij realistisch te blijven. We gaan voor haalbaar en betaalbaar. En ook is draagvlak bij de omwonenden van belang. Al met al hebben we een mooi akkoord waar we de komende vier jaar graag mee aan de slag gaan.”

Kansen
Ook Henk Brink is blij met het coalitieakkoord. “Het biedt veel kansen voor Drenthe om zich verder te ontwikkelen. We kijken bovendien terug op een periode waarin constructief is onderhandeld. Dat geeft vertrouwen voor een goede samenwerking binnen de coalitie en binnen het college.”

Portefeuille
Naar verwachting zal Henk Brink ‪op 29 mei‬ wederom geïnstalleerd worden als gedeputeerde. Zijn portefeuille kent enkele wijzigingen ten opzichte van de vorige periode. Zijn nieuwe portefeuille omvat economie en digitale ontwikkeling, vrijetijdseconomie, recreatie en toerisme, ruimtelijke ordening, sport, SNN en de omgevingsontwikkeling van Groningen Airport Eelde. Henk Brink: “Een portefeuille die heel goed bij mij past. Met een aantal onderwerpen was ik al actief bezig, zoals met het uitbouwen van Drenthe als fiets- en wandelprovincie en het initiatief ‘ik ben Drents ondernemer’. Ik vind het mooi dat ik dat kan voortzetten. Maar ook kijk ik uit naar nieuwe onderwerpen in mijn portefeuille, zoals sport en ruimtelijke ordening. Ook daar verwacht ik mooie resultaten te kunnen bereiken voor Drenthe.”