VVD Drenthe vraagt bijna statenbreed aandacht voor geweld tegen vrouwen

VVD Drenthe wil aandacht vragen voor geweld tegen vrouwen. In meer dan 90 landen wereldwijd wordt tussen 25 november (de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) en 10 december (internationale Mensenrechtendag) 16 dagen lang actie gevoerd tegen geweld tegen vrouwen. VVD Drenthe wil dit initiatief steunen.

Die actie kan allerlei vormen aannemen; van een steunbetuiging op sociale media tot een demonstratie, en van een donatie aan het Orange Fund tot een oranje fietstocht. Iedereen kan meedoen aan deze gezamenlijke actie van UN Women, de Soroptimistclub, de Zonta en Stop geweld tegen vrouwen.

Veel mensen in Nederland hebben geen idee dat 45% van de vrouwen en meisjes hier met geweld te maken krijgt, of dat er wekelijks gemiddeld 24 keer aangifte wordt gedaan van verkrachting. Hoog tijd om daar een stevige discussie over te voeren, en te kijken wat we allemaal samen kunnen doen om geweld te bestrijden.

Motie

Statenlid Annigje Udinga heeft alle fractievoorzitters gevraagd om mee te doen met een motie om tijdens deze periode één of meerdere gebouwen of kunstwerken in het oranje uit te lichten. 'Ik wil GS oproepen om dit op te pakken. Volgens mij moet het niet zo ingewikkeld zijn om bv het Drents Museum of het provinciehuis in het oranje licht te zetten. Ook de provincie Overijssel en de Drentse gemeenten Meppel en Emmen deden vorig jaar al mee. Dit jaar hopen de initiatiefnemers op nog meer steun. Ik zou het leuk vinden als we deze motie wellicht statenbreed in zouden kunnen dienen. Het hoeft niet veel te kosten, maar levert wel veel aandacht op voor dit goede streven', aldus Annigje.