Mijlpaal voor Jan Huitema: geen patenten op groente & fruit

Donderdag kreeg onze VVD-Europarlementariër Jan Huitema in het Europees Parlement volop steun om te voorkomen dat groente en fruit gepatenteerd kan worden. Een ruime meerderheid stemde in met zijn ingebrachte resolutie. 


Een eerder ingesteld Europees verbod op het patenteren van planten die via klassieke methoden als veredeling zijn ontstaan, strookte juridisch niet met het Europees octrooiverdrag. Daardoor konden er toch nog patenten worden aangevraagd op groente- en fruitrassen. Zo werd er één patent uitgegeven voor een paprikavariant en één voor een broccolivariant. 


Jan Huitema heeft zich afgelopen maanden vastgebeten in dit dossier om toch tot een volledig verbod te komen. Jan Huitema: “ik ben niet alleen moreel tegen deze patenten, ik maak me ook zorgen over de consequenties. Er kan een wedloop ontstaan waarbij enkele bedrijven alle patenten in handen krijgen. Hierdoor kunnen monopolies ontstaan op groente en fruit. Dat maakt de weg vrij voor woekerprijzen van ons voedsel en remt de innovatie. Als voorbeeld: een patent op de rode kleur van tomaat betekent dat andere kwekers die plant niet verder kunnen veredelen. Daardoor komen er geen ontwikkelingen meer van nieuwe gewassen, wat een groot risico is voor de wereldwijde voedselvoorziening, omdat gewassen zo kwetsbaar zijn voor nieuwe ziektes en plagen.”