Cultuur met een grote, maar ook met een kleine c!

Er is in de cultuurnota volop ingezet op een breed aanbod van cultuur met twee nieuwe accenten: Brede toegankelijkheid en Samenwerking. Kees is daar over te spreken: “Maar hoe ziet het college dan die samenwerking? Er waren meerdere insprekers en veel organisaties hebben een zienswijze ingediend. Dit heeft echter niet geleid tot veel wijzigingen in de cultuurnota. Wij snappen dat we niet aan alle wensen kunnen voldoen maar gaven het college wel mee om in goed overleg met de betrokkenen organisaties te blijven.” Dat werd toegezegd door het college.

In de cultuurnota wordt gesproken over de succesformule van locatietheatervoorstellingen zoals Jumping Jack en het Pauperparadijs. Dit zijn fantastische evenementen met een laagdrempelige cultuurbeleving en niet te vergeten profiteren ondernemers hier ook van. Echter tot de verbazing van de VVD staat in de cultuurnota dat het college de succesformule bescheidener gaat ondersteunen. Kees Vianen: “Waarom kiest het college er voor deze succesformule qua omvang bescheidener te ondersteunen?”. Gedeputeerde Bijl gaf aan dat er wel budgetten beschikbaar zijn om zonodig extra te ondersteunen, en in combinatie met Podium Platteland kan er ook aardig wat gebeuren.  Daarmee is woordvoerder cultuur Kees Vianen gerustgesteld.

Daarnaast vroeg de VVD zich af waarom in de cultuurnota geen relatie wordt gelegd tot de kansen die Europa voor de kunst en cultuursector in Drenthe biedt. In de periode van 2007 tot 2013 is er bijvoorbeeld ruim 6 miljard euro geïnvesteerd door de EU in kunst en cultuur. Kees vroeg of het college kan onderzoeken wat de kansen zijn en dit mogelijk op te pakken met SNN of Stichting Kunst en Cultuur. Gedeputeerde Bijl gaf aan om intern navraag te doen wat de mogelijkheden zijn.

Tenslotte eindigde Kees met complimenten voor Gedeputeerde Staten. Zij hebben er in Den Haag voor gezorgd dat Drenthe goed op de kaart staat met betrekking tot Coronasteun van het Rijk op het gebied van kunst en cultuur. Op deze manier kan de provincie de kleinere organisaties ook ondersteunen zodat de werkgelegenheid in deze sector niet nog verder daalt.