VVD Drenthe wil vergoeding voor stagebedrijven

Hoe kunnen we jongeren in Drenthe aan een stage helpen? Door de coronacrisis hebben veel studenten moeite om een stage te vinden of ze moesten hun stage noodgedwongen stopzetten. Potentiële stagegevers hebben door de crisis andere (financiële) prioriteiten. Ze kunnen moeilijk een veilige stage aanbieden. Door het ontbreken van stageplaatsen dreigt daardoor de aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt in gevaar te komen.

 

Statenlid Annigje Udinga werd hierover bericht door MKB Drenthe. Deze deed een oproep om de subsidie voor stageplaatsen, zoals deze in augustus 2020 in Friesland is ingesteld, ook in Drenthe op te starten. Annigje aarzelde niet en ging met een motie aan de slag om de provincie te vragen met een subsidieregeling te komen. D66 en Forum voor Democratie sloten zich op voorhand bij deze motie aan en het voorstel wordt tijdens de komende statenvergadering ingediend. Ook landelijk trokken partijen aan de bel om aandacht te vragen voor de problemen van stagiaires.


De regeling in Drenthe is bedoeld om bedrijven en andere organisaties in deze zware economische tijden te stimuleren om te investeren in hun toekomstige medewerkers. Annigje: “De tegemoetkoming kan de drempel verlagen om een stagiair aan te nemen, zodat studenten geen achterstand oplopen. Met deze maatregel steunen we onze Drentse bedrijven en investeren we gelijktijdig in ons onderwijs.” 


Voorgesteld wordt om ondernemingen en organisaties op korte termijn met een subsidie te stimuleren om een stageplaats aan te bieden aan studenten van het Praktijk Onderwijs, Voortgezet Speciaal Onderwijs, MBO, HBO en WO.  “We vragen het college de invulling van de regeling en de dekking te onderzoeken en hiermee bij ons terug te komen. Laten we hopen dat we met de hulp van deze regeling snel meer studenten aan een goede stage kunnen helpen”, besluit Annigje.