VVD wil duidelijkheid voor PAS-melders


Daarom diende VVD Statenlid Johan Moes een motie in, samen met het CDA, Sterk Lokaal en de PVV. Johan: ”Wij breken een lans voor de agrarische ondernemers en andere bedrijven die voor de uitspraak van de RvS niet vergunningplichtig waren. Deze groep ondernemers verkeert op dit moment in grote onzekerheid over het voortbestaan van hun bedrijf omdat de minister van LNV ondanks de toezegging van legalisatie anderhalf jaar geleden nog steeds niet met een oplossing is gekomen. Deze groep, waaronder veel jonge ondernemers, kunnen op dit moment geen nieuwe leningen afsluiten of worden door de banken onder bijzonder beheer geplaatst. Hierdoor gaan verkopen niet door en kunnen overnames op dit moment niet plaatsvinden. Dat heeft grote impact op deze ondernemers, hun gezinnen en hun toekomst”.


In de motie wordt het college gevraagd bij de minister er op aan te dringen dat aan de PAS-melders op korte termijn duidelijkheid wordt verschaft. Johan: “We willen dat het ministerie van LNV hen schriftelijk meldt dat zij er op kunnen rekenen dat de benodigde vergunning zal worden verstrekt, zodat het perspectief voor deze groep helder is, en ze met deze brief in de hand weer naar de bank kunnen stappen.” 

 

In de Provinciale Staten schaarden naast de VVD, CDA, PVV, Sterk Lokaal ook de PvdA, Forum voor Democratie en OpDrenthe zich achter deze motie. Gedeputeerde Henk Jumelet ziet de motie als ondersteunend en gaat er mee aan de slag.


Wat zijn ook alweer de PAS-melders? 

De PAS-melders zijn ruim 3.300 bedrijven die in de tijd van het Programma Aanpak Stikstof (PAS), vanaf 2015, een melding hebben gedaan bij de overheid van bijvoorbeeld een uitbreiding. De boeren hoefden daarvoor geen vergunning aan te vragen. Dit melden was voldoende. In Drenthe gaat het om ruim 160 bedrijven. 

 

In 2019 haalde de Raad van State na een procedure de PAS onderuit. Daardoor zitten bedrijven die al flink hebben geïnvesteerd nu in de problemen, want het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moet de PAS-meldingen eerst legaliseren voordat zij verder kunnen. Daarbij komt dat er stikstofruimte moet worden gevonden en die ruimte is schaars.