Doorgeslagen regelgeving in de agrarische sector moet eenvoudiger, kandidaat kamerlid Strolenberg wil mét de boeren zoeken naar oplossingen.

Mark Strolenberg, de 41 jarige Hoogevener die op nummer 38 van de VVD kieslijst staat wil dat er in Den Haag meer mét boeren dan over boeren gaat worden gesproken. “Zoals boerin Annemiek Koekoek uit Tynaarlo, bekend van Boer zoekt Vrouw mij onlangs vertelde. Zij stelde duidelijk dat wonen, natuur en de agrarische sector prima naast elkaar kunnen bestaan. Ik ben het daarmee volledig eens, het is niet een of/of maar een en/en situatie in mijn optiek”.


Strolenberg die is opgegroeid in Drenthe spreekt vaker met boeren; “Binnen de gemeente Hoogeveen waar ik jarenlang fractievoorzitter en raadslid was had ik regelmatig te maken met de agrarische sector, sterker nog één van mijn collega’s heeft een melkveebedrijf. En in alle gesprekken die je met boeren voert komt als eerste de frustratie over de doorgeslagen regelgeving. Van internationale, Europese, nationale en lokale regels; boeren laten me dan hun ordners zien waarin al die regels staan, meestal staan die ordners in dezelfde boekenkast als de ordners met registratie en boekhoudkundige verantwoording”.



Strolenberg wil in de Tweede Kamer een lans breken voor de agrariër; “Te veel wordt er nog negatief en neerbuigend gedacht over de boeren, maar het zijn ondernemers met vaak miljoenen bedrijven. Het komt nu heel vaak voor dat de boer enorme investeringen doet om aan de regelgeving te voldoen waarna dezelfde regelgeving al veranderd is voordat die investering is terugverdiend “aldus het kandidaat kamerlid. “Je ziet de frustratie terug in de boerenprotesten; dat gaat echt niet alleen om stikstof maar is een opeenstapeling van factoren waarbij het ‘niet gehoord worden door de politiek’ wel de meest belangrijke is.”


De enorme tegenstellingen in beleid en doelstellingen moeten echt van tafel vindt Strolenberg: “Klimaat en milieu zijn wat mij betreft ook een speerpunt voor de komende decennia, maar als ik dan met een boer spreek in mijn omgeving die graag de daken van de stallen wil vol leggen met zonnepanelen maar hoort dat het onmogelijk is vanwege het energienet en vervolgens hoort dat het onmogelijk is omdat er een aantal hectare grond ter beschikking komt voor zonnepanelen? Dat is niet uit te leggen. En met wat ik allemaal heb geleerd bij mijn werkgever Engie, een energieleverancier? Dan denk ik echt dat er nog genoeg werk aan de winkel is. Hopelijk mijn werk!