Digitaliseringsagenda Drenthe Digitaal

Annigje: “De wereld verandert in rap tempo. Vele banen verdwijnen als gevolg van de robotisering en digitalisering. Dat deze banen verdwijnen is geen reden tot paniek. Dankzij technologie komen er immers ook banen bij. We moeten ons voorbereiden op een veranderende samenleving met een leven lang leren waarin vrijwel alles digitaal wordt. En dan rijst de vraag: kunnen we deze digitale agenda nog slimmer inzetten voor die toekomst?”

 

 

Een aantal vragen richting het College:  

  1. Welke banen zijn we over tien jaar nodig in Drenthe en sluit dat voldoende aan bij deze agenda? 
  2. Hoe onderscheiden we ons als Drenthe? We leven niet binnen grenzen, die bestaan niet meer in de digitale economie. 
  3. Waar zijn bedrijven in Drenthe nu echt mee geholpen? 
  4. We missen in deze agenda de concrete doelstellingen. Want wij zijn wel benieuwd hoeveel nieuwe banen, hoeveel economische winst deze agenda ons gaat opleveren. En kunnen we ook niet wat extra’s doen om naast start-ups, ook in scale-ups te investeren?
  5. Hoe helpt deze digitale agenda om nieuwe bedrijvigheid naar Drenthe te halen en oude bedrijvigheid om te turnen? En hoe kunnen we concreet worden als het gaat om het profiteren van Europa?
  6. Hebben we daarbij het leiderschap in de Provincie en het bedrijfsleven die dit kunnen trekken? 
  7. De VVD is verder benieuwd welke voordelen we zien qua digitalisering van onze eigen overheid. De digitale agenda was bijvoorbeeld helemaal niet digitaal goed leesbaar. We krijgen nodig steeds veel papier thuisgestuurd, hoe data gedreven is de provincie eigenlijk zelf?   


“En”, besluit Annigje, ”dan nog over onze HUB’s in Drenthe. Het zijn prachtige initiatieven, maar wel heel fysiek. Laten we IT HUB in Hoogeveen morgen al starten als virtuele HUB. Eerst de virtuele platformen, dan misschien nog de panden! Het is toch een voorbeeld van oude economie als eerst de bedrijfspanden moeten komen?”