VVD Drenthe positief over coalitieakkoord

Na een enorme aanloop is het nu zover: het nieuwe coalitieakkoord ligt er. De VVD Statenfractie is blij met het akkoord. Het bevat veel VVD punten, zoals lastenverlichting voor de brede middengroepen en na vele jaren eindelijk extra geld voor veiligheid en defensie. Ook is er veel aandacht voor de grote vraagstukken als de woningschaarste en de energietransitie. 

 

Fractievoorzitter VVD Statenfractie Willemien Meeuwissen is opgetogen: “Fantastisch dat er voor het wonen veel extra geld wordt uitgetrokken en dat regels worden aangepast; dat is ook voor onze provincie van belang. Net als de snellere verbindingen met de randstad. Daarnaast is Drenthe een typische MKB provincie. Voor hen en overigens voor alle middengroepen is er aandacht voor lastenverlaging. Het toerisme wordt meer gespreid over het land en leegstand van winkels in steden en dorpen wordt aangepakt. Werken gaat meer lonen: het  minimumloon gaat omhoog. Er komen vernieuwingen in het arbeidsmarktbeleid en investeringen in innovatie en kennis. We zijn blij met de hulp voor het MKB bij verduurzaming en het vereenvoudigen van de regelingen op dat terrein. Tenslotte worden de economische regiodeals verlengd. Ik verwacht dat veel Drenten dit in positieve zin gaan merken de komende jaren, ook in hun portemonnee.”

 

Bijzondere aandacht van de Statenfractie gaat uit naar de energietransitie. Willemien: “Prachtig dat er nu concreet staat dat we in Nederland aan de slag gaan met kernenergie. Want zonder die schone energiebron kunnen we de benodigde overstap niet maken. Jarenlang werd er omheen gedraaid, maar nu gaat er daadwerkelijk wat gebeuren. Heel mooi”.

 

Ook de migratie-paragraaf is specifieker dan in eerdere akkoorden. Er gaat steviger opgetreden worden bij het terugsturen van uitgeprocedeerde asielzoekers. Willemien: “Dat is natuurlijk ook een lang gekoesterde wens van de VVD: een eerlijk stelsel, met plek voor vluchtelingen. Maar als je uitgeprocedeerd bent moet je terug. Natuurlijk hopen we ook dat dit bijdraagt aan het verbeteren van de situatie rond Ter Apel.”

 

De fractie heeft kritisch gekeken naar de paragraaf over stikstof. Er wordt 25 miljard uitgetrokken om het probleem aan te pakken, in samenhang met andere uitdagingen zoals CO2 reductie en waterbeheer. Willemien stelt:” Met dit geld kun je, zoals de VVD wil, stappen zetten die leiden tot een toekomstbestendige landbouw, naast ruimte voor economische activiteiten. Waar de boeren kunnen blijven doen waar ze goed in zijn, en ook een goede boterham kunnen verdienen. Maar veel hangt wel af van de uitvoering van de te nemen stappen. Er moeten nog veel keuzes gemaakt worden, ook in Drenthe. Onze fractie zit daar bovenop. Op basis van werkelijke feiten en meetwaarden én met oog voor de bedrijfsvoering van de boeren moeten we in de politiek samen met de betrokkenen tot goede en uitvoerbare plannen komen. Wij blijven ons daar hard voor maken.”

 

De hele samenleving hunkert ernaar om uit de situatie van opeenvolgende lockdowns te komen. Er wordt ingezet op het uitbreiden van de acute zorg, zodat wanneer dat nodig is meer patiënten behandeld kunnen worden. Ook is er oog voor de jeugdzorg: de gemeenten krijgen er de eerste jaren geld bij om de problemen op te lossen.

 

In verschillende online sessies hebben VVD leden samen met VVD tweedekamerleden en demissionaire bewindspersonen het regeerakkoord besproken. Over wat er in staat, maar óók wat er juist níet in staat. En hoe je dat moet interpreteren. Willemien: “Het is mooi dat we zulke korte lijnen hebben binnen de partij. Je kunt je zorgen delen, suggesties doen maar ook complimenten geven. Want ook dat mag ook wel eens gedaan worden: petje af voor deze mensen die dag in dag uit hun uiterste best doen oplossingen te vinden voor de grote opgaven in ons mooie land!”.