Dag van de ondernemer moet worden gevierd

Vandaag is het de Dag van de ondernemer. En als echte ondernemerspartij vieren wij deze dag met onze ondernemers in heel Drenthe.

Daarom gaan lokale fracties, zoals in Meppel, vandaag de straat op om ondernemers een lekkernij aan te bieden en ze te bedanken voor hun bijdrage aan banen, stages, de lokale economie, maatschappelijke initiatieven en bruisende steden en dorpen.

We moeten Nederlands ondernemerschap weer gaan aanmoedigen, koesteren, stimuleren en vieren. Dat moet komen vanuit de samenleving, én de politiek. We moeten meer naar ze luisteren. Meer erop vertrouwen dat het MKB in Nederland veel problemen kan oplossen, als we ze de kans geven. En we moeten onze ondernemers ook steunen wanneer het lastig wordt.

Zodat onze ondernemers de kans krijgen te doen wat ze het beste kunnen. Ondanks tegenslagen. Die kans kan de politiek hen geven. Hieronder een aantal maatregelen die de VVD heeft kunnen doorvoeren in de afgelopen jaren:

  • We hebben corona-steunpakketten geregeld. Ondernemers krijgen verder meer ruimte om de schulden die zijn opgebouwd in de coronaperiode af te betalen. Ze krijgen nu 7 jaar, in plaats van 5, en zijn pas in oktober 2022 begonnen om deze terug te betalen.
  • Ondernemers die in aanmerking komen voor de energieprijscompensatie moeten minimaal 7%, in plaats van 12% zoals in het originele wetsvoorstel stond, van de omzet besteden aan energie.
  • De tegemoetkoming die ondernemers krijgen gaat in vanaf 1 januari 2023, in plaats van het tweede kwartaal van 2023.
  • De werkkostenregeling is verruimd van 1,8% naar 3%.

In de toekomst knokken we lokaal, provinciaal en landelijk door voor:

  • De implementatie van de MKB-toets bij nieuwe én huidige regels, om administratieve lasten voor bedrijven te beperken.
  • Het mogelijk maken dat regels voor het MKB automatisch vervallen na een vaste termijn, zodat bij verlenging steeds moet worden nagedacht of het nog wel nodig is.
  • Het makkelijker maken voor ondernemers om aan financiering te komen, waarbij het Rijk soms sneller garant staat voor ondernemers.
  • Het moderniseren van het faillissementsrecht, zodat Mkb’ers een betere positie krijgen wanneer toeleveranciers of hun klanten hun rekeningen niet meer kunnen betalen.

De VVD is en blijft de ondernemerspartij van Drenthe en Nederland.