Behoud de hertenkampen

Het Kabinet heeft besloten dat damherten vanaf 1 januari 2024 niet op de lijst van hobby- en huisdieren komen te staan. Daar staan dertig dieren op die wel gehouden mogen worden. 

Er mag niet meer gefokt worden met herten en dat betekent dat de hertenkampen in Nederland langzaam aan zullen verdwijnen. 

Statenlid Johan Moes:'Dit is betutteling van de eerste klas van de Nederlandse overheid. We hebben in Nederland al honderden jaren hertenkampen. Sommige van de ze kampen staan zelfs op de Erfgoedlijst. '

Alleen in Drenthe zijn tientallen hertenkampen te vinden waaronder in Assen die stamt uit de 19e eeuw. Naast een opvoedkundige en sociale functie draagt het ook bij aan de werkgelegenheid. Moes: 'De dieren worden vaak verzorgd door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt'.

Moes:'Daarom hebben wij deze motie ingediend om via het college het Kabinet dringend te verzoeken het besluit te heroverwegen.' 

De motie werd mede ingediend door Sterk Lokaal, PVV, JA21, FVD en het CDA  en is met meerderheid van stemmen aangenomen. 


Goedemorgen Nederland (WNL) heeft er donderdagochtend aandacht aan besteed in haar uitzending. Bekijk het item hier