Kinderhartchirurgie blijft in Groningen

Het UMCG behoudt zijn kinderhartcentrum. Dat laat minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid weten in een brief aan de Tweede Kamer.

 

Fractievoorzitter Willemien Meeuwissen: Dit is ontzettend goed nieuws! Het is natuurlijk al jaren een discussie en alles werd op scherp gezet toen voormalig minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge besloot dat alleen de centra in Rotterdam en Utrecht open zouden blijven.

 

Eind 2021 informeerde de minister de Kamer dat hij voornemens was 2 kinderhartcentra te sluiten, waaronder het centrum in het UMCG. Dat was als een donderslag bij heldere hemel voor het noorden. Ouders met kinderen, de zorg, de politiek: iedereen was totaal overvallen door dit voorgenomen besluit.

 

Lobby naar Den Haag

Meeuwissen vervolgt: Wat er toen gebeurde was heel bijzonder: zo kwamen bezorgde ouders gelijk in actie, en startten een brievenactie richting de minister, het UMCG overhandigde een petitie in Den Haag die maar liefst 260.000 keer getekend was en ook de regionale media besteedde er continu aandacht aan. Iedereen voelde hoe belangrijk het was dat dit centrum in het noorden zou blijven. Ook als provinciale politiek hebben wij de handen in elkaar geslagen en hebben we vrijwel allemaal het belang van het behoud richting het college uitgesproken. Er is door veel mensen keihard aan gewerkt, met resultaat! En daar mogen we met z’n allen echt trots op zijn!’

 

‘Het was geweldig om te ervaren hoe we in het noorden met z’n allen de schouders eronder zetten. En dat is gehoord: het is ook één van de redenen waarom Kuipers kiest voor Groningen. Het regionale belang!'