VVD en Ja21 willen perroncontroles terug

De overlast van zwartrijders op de Vechtdallijn (Emmen-Zwolle) moet nu eindelijk eens goed aangepakt worden. Die mening zijn de VVD en Ja21 beiden toegedaan. Daarom hebben zij een motie ingediend om per direct weer perroncontroles in te voeren op de stations van Zwolle en Emmen

De partijen willen dat de gedeputeerde Jumelet per direct in overleg gaat met vervoerder Arriva en de provincie Overijssel om dit voor elkaar te krijgen. Het doel is om zwartrijden te voorkomen en een veilige reisomgeving te creëren voor alle passagiers en personeel op de Vechtdallijn.

Statenlid Annigje Udinga: “Ook willen we dat andere passende maatregelen onderzocht worden, zoals elektronische toegangspoortjes op het station in Emmen, treinverboden en het delen van persoonsgegevens tussen instanties. Zwartrijders in de trein die zich niet kunnen of willen legitimeren, gedragen zich agressief en moeten door stewards uit de trein worden verwijderd. Dit leidt tot onveilige situaties voor stewards en andere reizigers. Ze kunnen nauwelijks worden aangepakt omdat boetes hen niet bereiken en gegevens niet gedeeld mogen worden. Dat is natuurlijk heel bijzonder en onwenselijk. Het is van groot belang om de veiligheid en het welzijn van passagiers en personeel in het openbaar vervoer te waarborgen. Daarom zijn nieuwe maatregelen noodzakelijk. Laten we hopen dat deze motie wordt aangenomen en dat de situatie snel zal verbeteren en de reiservaring voor iedereen veiliger wordt. Want dit heeft nu lang genoeg geduurd!”

De motie wordt 3 juli besproken tijdens de statenvergadering.