Ondernemerschap stimuleren: Minder regels, meer kansen in Drenthe

De provincie moet ondernemers niet in de weg staan, maar juist helpen om te floreren.” Dat was het begin van het betoog van statenlid Annigje Udinga tijdens de behandeling van de economische koers en de acquisitiestrategie.

Drenthe moet zich volgens Annigje blijven onderscheiden en bedrijven lokken, maar ook tevreden houden. “Als ondernemerspartij pleit de VVD voor minder regels, minder papierwerk en meer vertrouwen. Weg met de regelobesitas. Hopelijk wil de gedeputeerde met Den Haag in gesprek om deze knelpunten op te lossen.”

“Waar hebben ondernemers nu echt behoefte aan”, vroeg Annigje zich hardop af. “Uit gesprekken blijkt dat het vaak aan geld en kennis ontbreekt om in te spelen op kansen in de markt, zoals digitalisering, verduurzaming en internationalisering. Wij roepen op tot een innovatieprogramma om ondernemers weerbaarder en toekomstgerichter te maken.”

In het kader van het ‘gevecht om de ruimte’, zijn energietransitie, woningbouw en natuur grote ruimtevragers. Annigje: “Daardoor komt het ondernemen soms in het gedrang. Een oplossing is het anders indelen van bedrijventerreinen middels het voorgestelde herstructureringsfonds. Een goed initiatief, maar laat de regie vooral bij de gemeenten en ondersteun waar mogelijk.”

Het betoog ging verder in op de noodzaak van een sterke arbeidsmarkt. “Deze staat in Drenthe onder druk door verzilvering en het wegtrekken van de jeugd”, aldus Annigje. “We moeten inzetten op het verhogen van de productiviteit van bedrijven, door te investeren in technologie en innovatie en de banen van de toekomst. We juichen Talent in de regio toe, maar zouden graag een versnelling zien met concrete doelen. Er is veel werk in sectoren zoals zorg en techniek, maar jongeren tonen hier te weinig interesse in. De focus ligt nu met vele miljoenen op de Greenwise Campus en het aantrekken van high-tech bedrijven. Maar laten we ook met VMBO-MBO instellingen beter de aansluiting zoeken voor een duurzaam behoud van praktische kennis en vaardigheden. Want er moeten huizen gebouwd en elektriciteitsnetten verzwaard worden.”

Annigje was tenslotte verbaasd dat de Port of Zwolle niet is opgenomen in de koers. De haven van Meppel speelt immers een cruciale rol in zowel de energietransitie als de circulaire economie binnen de Drentse economie. Na antwoorden van gedeputeerde Willemien Meeuwissen dat de Port of Zwolle wel degelijk een belangrijk onderdeel vormt van de Drentse economie, kondigde Annigje aan dat zij tijdens de komende statenvergadering een amendement zal indienen om de Port of Zwolle de verdiende plek in de economische koers te geven.