VVD Drenthe werkt aan ambitieuze Woonagenda voor de provincie

De VVD Drenthe heeft onlangs meerdere gemeentelijke VVD-fracties in de provincie betrokken bij het thema wonen. Wonen is een van de meest urgente uitdagingen in Drenthe, en deze bijeenkomst bood een belangrijke basis om de woonagenda verder aan te scherpen.

De VVD Drenthe heeft onlangs meerdere gemeentelijke VVD-fracties in de provincie betrokken bij het thema wonen. Tijdens een inspirerende bijeenkomst presenteerden wethouder Klaas Smidt, twee ambtenaren uit de gemeente Meppel en onze eigen Hilda Mulder waardevolle inzichten over de woonagenda. Hilda Mulder ging in op de uitdagingen en kansen die er liggen in Drenthe, en benadrukte de noodzaak van meer ambitie en samenwerking om tot duurzame oplossingen te komen.

Ambitie hoger stellen voor woningbouw

Een veelgehoorde zorg is dat de ambitie voor woningbouw in Drenthe te laag ligt. In andere provincies worden vaak hogere doelen gesteld, terwijl Drenthe relatief mager acteert. Met enkel inbreiding — het bouwen binnen bestaande bebouwing — worden de doelen niet gehaald. Het gevoel leeft dat gemeenten en inwoners niet worden gehoord als ze aangeven dat inbreiding onvoldoende oplossingen biedt. Uit een inventarisatie blijkt bijvoorbeeld dat van de 700 potentiële woningen door inbreiding slechts 20 zijn gerealiseerd. Het is tijd om te erkennen dat inbreiding alleen niet genoeg is en om de ambitie bij te stellen naar boven.

Versnelling en regie noodzakelijk

Om de woningbouw in Drenthe echt te versnellen, is er behoefte aan duidelijke kaders en regie. Lokale inwoners moeten voorrang krijgen bij nieuwbouwwoningen, en de focus moet liggen op bouwen naar behoefte. Gemeenten worden echter afgeremd door strikte regelgeving en gebrek aan integraal advies vanuit de provincie. Er is behoefte aan een woonregisseur die processen stroomlijnt, de regie pakt en zorgt voor meer vertrouwen tussen provincie en gemeenten. Daarnaast moet gekeken worden naar nieuwe mogelijkheden, zoals het splitsen van bestaande woningen om sneller woonruimte te creëren.

Uitbreiding in plaats van inbreiding

Veel gemeenten in Drenthe zien uitbreiding van woonwijken als de enige haalbare oplossing. De VVD pleit daarom voor een nieuwe wijk of “straatje” per gemeente, waarbij in elke kern een wijkje wordt toegevoegd. Dit sluit aan bij de bouwbehoefte en biedt kansen om procedures te versnellen. Ook moeten gemeenten meer ruimte krijgen om geschikte locaties voor woningbouw optimaal te benutten. Het huidige gebrek aan ambitie resulteert in gemiste kansen en minder mogelijkheden voor de inwoners van Drenthe.

Minder regels, meer samenwerking

Een ander knelpunt is de stroperige regelgeving. Procedures moeten eenvoudiger en uniformer worden, met behoud van duurzaamheidseisen. Inspiratie kan worden gehaald uit het Duitse model, waar bezwaarprocedures minder vertraging opleveren. Door minder regels en betere samenwerking tussen gemeente en provincie kan de woningbouw in Drenthe eindelijk de benodigde versnelling krijgen.

Focus op de toekomst

De VVD Drenthe benadrukt dat woningbouw niet alleen draait om nieuwe wijken, maar ook om de behoeften van inwoners centraal stellen. Tijdens de bijeenkomst zijn meerdere praktische oplossingen gedeeld, zoals het bouwen van woningen voor specifieke doelgroepen en het onderzoeken van woonbehoeften per gemeente. Een vervolgvergadering met alle gemeentelijke fracties zal gepland worden om samen de koers richting de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 uit te stippelen.

Samen met gemeentelijke fracties, de provincie en inwoners werkt de VVD Drenthe aan een ambitieuze woonagenda. Het is tijd om de doelen hoog te stellen en samen de uitdagingen op het gebied van wonen aan te pakken. Heeft u input of suggesties? Neem dan contact met ons op, want samen maken we Drenthe sterker.