Regeldruk frustreert ondernemers

De VVD-fractie in Drenthe trekt aan de bel over de almaar toenemende regeldruk die ondernemers en inwoners frustreert. Uit klachten van mkb’ers blijkt dat bureaucratische obstakels rond het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), subsidies en ruimtelijke projecten tot onnodige vertragingen leiden.

Statenlid Annigje Udinga: ‘We hebben ondernemers via onze website en socials opgeroepen om met concrete gevallen te komen van onnodige regels. Hier hebben we meerdere reacties op gekregen en die baren ons zorgen. De belofte van de Rijksoverheid dat het “eenvoudig beter” moet, mag in de provincie geen papieren werkelijkheid blijven. Onze ondernemers zitten soms vast in regels en vergunningen die niemand snapt. Subsidies en mkb-vouchers moeten toegankelijk en voorspelbaar zijn.’

Problemen in de praktijk

De VVD wijst op vier urgente knelpunten. Ten eerste kampt het Digitaal Stelsel Omgevingswet met instabiliteit: systemen vallen geregeld uit tijdens het indienen van meldingen, en formulieren vol jargon – zoals “mechanisch ontwateren van herbruikbare grond” – zorgen voor verwarring. Ten tweede leiden hoge administratielasten tot onnodige kosten. Zo blijkt uit een casus dat bij een subsidie van €30.000 de controle- en rapportagekasten bijna even hoog zijn als het subsidiebedrag zelf. Ook tegenstrijdigheden tussen provinciale afdelingen werken frustrerend. Tot slot leidt willekeur bij handhaving tot rechtsongelijkheid – toezichthouders hanteren uiteenlopende eisen voor milieuverklaringen.

Oplossingsrichting: van complex naar concreet

Namens de VVD diende Annigje Udinga schriftelijke vragen in bij Gedeputeerde Staten. De fractie wil graag actie op meerdere punten: stabilisatie van het DSO en schrapping van jargon. Daarnaast moeten subsidieprocessen vereenvoudigd worden via digitale standaardformulieren en proportionele controles. Udinga: ‘Een agrariër die zijn sloot wil uitdiepen, verdrinkt nu in papieren. Een bouwer die een loods wil neerzetten, wacht maanden op duidelijkheid. Dat moet anders. Wij zeggen: schrap onnodige regels, vereenvoudig subsidietrajecten en ga daarbij uit van vertrouwen in plaats van wantrouwen. Geef toezichthouders heldere kaders en laat ondernemers weer ondernemen.’ De VVD verwacht binnen drie weken een uitgebreide reactie van Gedeputeerde Staten. De fractie heeft het thema ook landelijk op de agenda staan.