VVD SUCCESVOL IN PERMANENTE BEWONING RECREATIEWONINGEN

De VVD Statenfractie heeft eindelijk succes geboekt in haar jarenlange strijd om permanente bewoning van recreatiewoningen in Drenthe mogelijk te maken. De Provincie heeft aangekondigd haar beleid op dit punt aan te passen. Aldus VVD Fractievoorzitter Willemien Meeuwissen in het radioprogramma Cassata van RTV Drenthe.

Volgens VVD-Statenlid Ton Serlie is de Provincie niet langer op voorhand tegen. Ton Serlie: “Het College heeft aangegeven dat Gemeenten met goede plannen kunnen aankloppen bij Gedeputeerde Stelpstra. Hij zal deze aanvragen ‘met een positieve blik beoordelen’. Hierdoor kunnen Gemeenten voor bepaalde parken of bepaalde woningen een bestemmingswijziging doorvoeren. Daardoor kan permanente bewoning worden toegestaan en worden opgenomen in het bestemmingsplan. Maar, dan moet het voorstel wel goed worden onderbouwd. Het is nu aan de Gemeenten om de handschoen op te pakken.”

De VVD wilde eigenlijk nog wel verder gaan. Ton Serlie: “Als het aan de VVD had gelegen, dan was de volledige zeggenschap bij de Gemeenten zelf neergelegd. Maar dat was net even een brug te ver. Op aandrang van de VVD wordt permanente bewoning nu niet meer op voorhand door de Provincie geblokkeerd. Er is ruimte voor maatwerk. Gemeenten hebben hiermee nu de mogelijkheid om hun woon- en recreatiekwaliteit te verbeteren. En om jarenlang voortslepende kwesties van mislukte handhaving te beëindigen.”

Dit onderwerp is aan de orde geweest tijdens de vergadering van de Commissie Omgevings Beleid van 2 september j.l. Deze koerswijziging is opgenomen in de nieuwe versie van de Provinciale Omgevings Verordening (POV). Die wordt op de Statenvergadering van 23 september a.s. naar verwachting vastgesteld door Provinciale Staten.