VVD WIL OVERBRUGGINGSREGELING VOOR BEWONERS INITIATIEVEN

VVD Commissielid Liesbeth Staal heeft in schriftelijke vragen aangedrongen op een overgangsregeling voor eigen initiatieven van dorpsbewoners in het kader van de Regeling Vitaal Platteland. De VVD is altijd groot voorstander van deze regeling geweest. En heeft er zelfs op aangedrongen. De VVD begrijpt de teleurstelling van plattelandsbewoners over het voorlopig uitblijven van een 4de subsidieronde.

De Regeling Vitaal Platteland is bedoeld voor eigen initiatieven van dorpsbewoners. Inmiddels zijn er 3 subsidierondes geweest: 2 in 2014 en 1 in 2015. Daarin hebben diverse projecten financiële steun ontvangen van de Provincie. De Regeling is een groot succes, er is heel veel belangstelling. Maar Gedeputeerde Staten beraadt zich op aanpassing van de Regeling. Omdat die soms niet goed aansluit op het beleid van de Gemeenten.

Liesbeth Staal: “Die herbezinning is op zich goed. Maar leidt nu wel tot teleurstelling. Sommige initiatiefnemers waren - samen met hun Gemeente - hard aan het werk met het opstellen van een goed plan. Soms zelfs heeft de Gemeente voorgesteld om nog even te wachten tot een volgende subsidieronde. Zodat de plannen nog verbeterd konden worden. Maar die ronde komt er dus niet. In ieder geval niet op korte termijn.”

“Bewoners weten doorgaans zelf het beste wat nodig is. De Provincie moet daarin een faciliterende rol hebben. Maar sommige bewoners dreigen nu tussen wal en het schip te vallen. Er zijn verwachtingen gewekt die nu niet of pas over enige tijd waargemaakt kunnen worden. Daarvoor willen wij een overgangsregeling. Zodat niet alle moeite voor niets is geweest.”