VVD NOEMT NIEUW VERGUNNINGENSTELSEL VOOR DRAINAGE ONWERKBAAR

VVD-Statenlid Jan Luuk Stel heeft, samen met Klaas Neutel van het CDA, schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over het voornemen om zwaardere eisen te gaan stellen aan vergunningen voor het aanleggen van drainage en waterputten in de buurt van natuurgebieden. “Onwerkbaar,” vindt Jan Luuk Stel, “het nieuwe voorstel zou voor grondeigenaren enorme kosten met zich meebrengen.”

Volgens de Provinciale plannen moeten voor nieuwe en vervangende drainage en voor nieuwe waterputten binnen een straal van 1500 meter van een Natura 2000-gebied speciale vergunningen worden aangevraagd. Vergezeld van een uitgebreid hydrologisch onderzoek. Waarbij moet worden aangetoond wat de effecten van de drainage en de waterputten zijn op de waterhuishouding in het Natura 2000-gebied.

Jan Luuk Stel: “De invoering hiervan heeft grote consequenties voor veel grondeigenaren in onze Provincie. Want we hebben in Drenthe - meer dan in andere provincies - een aanzienlijke oppervlakte aan Natura 2000-gebieden. Deze aanvraag jaagt grote groepen landbouwers op enorm hoge kosten. Wij vinden dit in strijd met het nieuwe Collegeprogramma. Daarin is juist opgenomen, dat er een balans moet zijn tussen economie en ecologie.”

Als voorbeeld noemt Jan Luuk het Fochteloërveen en het Bargerveen: “In het Bargerveen loopt het proces voor het aanleggen van een bufferzone nog. Maar in het Fochterloerveen is al een bufferzone aangelegd om verdroging te voorkomen. Met deze nieuwe maatregel wordt het omliggende gebied nogmaals getroffen. Daarnaast vinden wij het zeer onplezierig om dit ‘nieuws’ via de media te moeten vernemen. En niet rechtstreeks van het College.”