ERIK ZIENGS WIL EINDE AAN MARKTBEDERF DOOR OVERHEID

Vorige week heeft VVD Tweede Kamerlid Erik Ziengs, samen met D66’er Kees Verhoeven, een initiatiefnota ingediend die een einde moet maken aan oneerlijke concurrentie door overheden. Erik Ziengs: “Overheden prijzen ondernemers uit de markt door te pas en te onpas economische activiteiten te verrichten. Bedrijven lopen hierdoor opdrachten en omzet mis. Om dit te verhelpen, moet de Wet Markt en Overheid op de schop.”

Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel in 2009 heeft een amendement van CDA en PvdA de uiteindelijke wet volledig tandeloos gemaakt. Onder het mom van ‘algemeen belang’ kunnen overheden de wet buitenspel zetten en ongestoord voor ondernemer spelen. Zo zijn er gemeenten die ligplaatsen voor boten in gemeenschappelijke havens verhuren en gemeenten die sport- of horecafaciliteiten aanbieden op of zelfs onder de kostprijs. Deze overheidsorganisaties werken met belastinggeld en hebben bezittingen waarvoor ze geen kosten maken. Daar valt voor ondernemers niet tegen te concurreren.

 

Erik Ziengs stelt concrete oplossingen voor om de wet eerlijker te maken voor ondernemers. Ziengs: “Overheidsorganisaties zouden moeten werken volgens het principe ‘nee, tenzij’. Dat houdt in, dat zij in beginsel geen economische activiteiten mogen uitvoeren die ook door ondernemers kunnen worden aangeboden. Als overheden een publiek-economisch belang willen borgen, bijvoorbeeld op het gebied van recreatie, dan kunnen zij ook kiezen voor een aanbesteding, subsidie of ander instrument. Op die manier blijven ondernemers verantwoordelijk voor de uitvoering en wordt hun creativiteit en ondernemerschap benut.”

 

VVD en D66 pleiten ook voor scherpere regels tegen overheden die ineens marktactiviteiten in eigen beheer willen gaan uitvoeren, het zogenaamde inbesteden. Erik Ziengs heeft in september weten te voorkomen dat minister Bussemaker van Onderwijs een eigen Rijksscandienst kon optuigen. Dankzij de steun van een ruime Kamermeerderheid voor de plannen van Ziengs kunnen gespecialiseerde scanbedrijven ook in de toekomst meedingen naar digitaliserings-opdrachten van de overheid. In gezonde onderlinge concurrentie. Ziengs: “De reikwijdte van de Wet Markt en Overheid moet verruimd worden, zodat overheden niet zomaar kunnen besluiten tot inbesteden. Ondernemers kunnen overheidsopdrachten in de regel veel efficiënter en kwalitatief beter uitvoeren dan overheden.”