VVD: PROVINCIE MOET VOORTOUW NEMEN BIJ REGELVRIJE ZONES

De VVD wil dat de Provincie zich actief opstelt in het experimenteren met regelvrije, regel-arme of regel-luwe zones. Dat zijn stukken grond waarop grondeigenaren en/of ondernemers minder last hebben van – vaak overbodige – regeltjes. VVD-fractielid Ton Serlie: “Op dit moment dreigt iedereen op iedereen te wachten. Experimenten met regelvrije zones zijn weliswaar voornamelijk het domein van Gemeenten. Maar daarin mag de Provincie zich ook uitnodigend opstellen.”

Volgens Ton Serlie hebben we in Drenthe letterlijk de ruimte. En voor een deel wacht die ruimte nog op een goede invulling: "Dan denken wij vooral aan grond waar momenteel geen vraag meer naar is. Maar ook aan binnensteden met grote leegstand of gebieden die een economische impuls hard nodig hebben. Laten we grondeigenaren en ondernemers dan ook figuurlijk de ruimte bieden. Er zijn inmiddels elders al genoeg resultaten geboekt – waaronder bijvoorbeeld in Almere – waaruit blijkt dat zo’n experiment uitermate succesvol kan zijn. Laten we in Drenthe actief op zoek gaan naar Gemeenten die dit experiment aandurven. En eens nagaan welke de initiatieven die er elders zijn op dat gebied.”

De VVD heeft daarom doorgevraagd naar de opstelling van Gedeputeerde Stelpstra. Die stelde eerder dat de initiators vooral buiten het Provinciehuis gezocht moeten worden. Ton Serlie: “Daar heeft hij gelijk in. Maar Gemeenten en grondeigenaren komen zich niet spontaan melden. Tenzij de Provincie zelf het voortouw neemt. Gemeenten denken doorgaans dat het toch niet mag van de Provincie. En dus komen ze niet. En dan denkt de Gedeputeerde dat er geen behoefte is. Die vicieuze cirkel moeten we doorbreken.”

Tijdens de begrotingsvergadering bleek Gedeputeerde Stelpstra toch heel enthousiast voor de benadering zoals de VVD voorstelt. Hij bespreekt graag de mogelijkheden en kansen met gemeenten en ondernemers. Tot groot genoegen van de VVD. Ton Serlie: "Het actief aan de slag gaan met experimenten trekt mogelijk allerlei onverwachte initiatieven aan, brengt nieuwe dynamiek in Drenthe. Het lijkt ons geweldig als dit een nieuwe invulling geeft aan een nog lege woonwijk of op een leeg bedrijventerrein in onze Provincie. Wij volgen het college op de voet om te zien of de aanpak zijn vruchten afwerpt".